АктуалноГласовеГрадътКултураМненияНовини

„Пловдив е щастлив град, защото тачи словото и има награда за поезия“

Георги Борисов е тазгодишният носител на Орфеев венец

„Пловдив е щастлив град, защото тачи словото и има награда за поезия, а София, от където съм родом няма! Но има счупени павета на Граф Игнатиев”. Това заяви тазгодишният носител на Орфеев венец за високи постижения в поезията Георги Борисов. Той прие Венеца тази вечер на откриването на фестивала „Пловдив чете” на Античния театър. Призът получи за „Излизане от съня”.

Деветнадесетото издание на най-големия в България литературен фестивал „Пловдив чете“ 2021 се провежда от 14 до 20 юни в Пловдив и бе открито официално миналата вечер на Античния театър с концерт на група „Акага“ и хор „Детска китка“ при Общински детски комплекс – Пловдив. По традиция на откриващото събитие се връчват наградите „Орфеев венец“ за високи постижения в съвременната поезия и „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга. Водещ на церемонията бе Николай Колев.

„ За 19 пъти се провежда фестивалът „Пловдив чете“. Убедена съм в едно, че на този маратон могат да издържат само пловдивчани, които имат огромна душа”, каза Божана Апостолова, която първа се обърна с благодарност към публиката и специално поздрави талантливите деца от хор „Детска китка“, които откриха празника.

„ Чухте тези деца, как пеят. Те, децата, ми дават сила да пиша в нашата сбъркана действителност”, допълни Георги Борисов от древната сцена.

Капка Кънева си тръгна от Античния със Златна четка за художествено оформление на книга. „Във времена като днешните е още по-хубаво, че имаме книги. Защото те ни дават възможност да пътуваме до други светове”, заяви Кънева.

„Щастлив съм, че макар и за втора година в условията на COVID -19, фестивалът продължава и се развива. Благодаря ви, че сте тук!“ каза заместник-кметът Пламен Панов, след което връчи „Златна четка“ на Кънева.

Тази година програмата на фестивала включва повече от 65 културни събития. Литературни срещи с писатели, преводачи, художници, четения и творчески срещи, премиери на нови книги, дискусии, изложби, концерти, арт работилници и рецитали ще оживят Пловдив за седмица.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина