АктуалноГласовеГрадътМненияНовиниПод ножа

Общината асфалтира титлата Европейска столица на културата

Пловдив не е Европейска столица на културата за това управление на Здравко Димитров и екипа му. Това стана ясно след вчерашното обявяване на бюджета на града за годината.

В така публикуваната от общината финансова рамка липсваха 800-те хиляди лева за фондация „Пловдив 2019” за разплащане на договорените събития за тази година. След въпрос на Под тепето и кратко стъписване защо ли пък въобще се появява това питане, зам.-кметът Величко Родопски два пъти подчерта, че въпросните пари са заложени в бюджета. Но до края на деня така и не стана ясно къде са и дали това наистина е така-  останаха невидими в проектобюджета. Припомняме, че средствата са преходен остатък от премията към наградата „Мелина Меркурий” от Европейската комисия, които фондация „Пловдив 2019” си заслужи. Те са за финансирането на големите събития, които предстоят тази година.

До въпроса на Под тепето вчера относно бюджета на „Пловдив 2019”, нито Европейска столица на културата, нито името на фондацията бяха споменати в едночасовия брифинг. А с отварянето на темата „Пловдив 2019” се появиха иронични и дори леко подигравателни усмивки на лицата на хора от екипа на кмета, включително и на неговото. Иронично-подигравателните усмивки на лицето на властта в града са не просто обида към екипа на същата тази фондация, който миналата година спечели външно финансиране на стойност над половин милион лева, но са и плашещ сигнал за това, което ни очаква.

Екипът на "Пловдив 2019"
Екипът на „Пловдив 2019“, изнесъл товара на Европейска столица на културата, днес отнася подигравателни усмивки от властта

Цитирам статистика от последните две години на проекта Европейска столица на културата: Националното значение на проекта се потвърждава от факта, че над 1 милион и 200 хиляди пълнолетните българи от страната са посетили поне едно събитие от програмата. Три пъти (38,6%) е нараснал броят на българите, специално посетили културни събития или обекти в Пловдив, като за сравнение през 2015 г. това са направили само 10.7% от тях. Докладът обобщава също, че всеки, посетил Пловдив, е харчил средно 175 лв. по време на пребиваването си, което за последните две години като приход възлиза на около 400 млн. лева, без включени разходи за билети и транспорт.

Стана ясно, че общината тези цифри не я интересуват. Там в момента не мислят за този Пловдив, в който всички се влюбиха в последните десет години. Модерният Пловдив. Живият Пловдив. Културният Пловдив. Пловдив на фестивалите. На Капана. На тълпите от туристи.

Местната власт ни заявява със самодоволно изражение-  не ни занимавайте с глупости. Ще изливаме бетон и асфалт. Ще чистим въздуха със СМР-та за 4 милиона лева в двора на Чистота и Градини и паркове и не ни пука за тези 40 милиона в двете години на ЕС- да не сме ги усвоили ние. А, и между другото слогънът вече не е „Заедно”, а „Усвояваме”.  Може и „Две флейти с два тромбона“. Гражданите да си изберат.

„Война е”, казва кметът, защитавайки бюджетните си перверзии. Да, война е. И по време на война не се строи басейн за 20 милиона евро с пари на заем. Инвестира се в политики за бъдещето, макар и неясно в тази ситуация.  За тази местна власт политиките са на ниво няколко милиона за асфалт в двора на комуналното предприятие или двойно завишени цени на климатици по обществена поръчка с европейски средства.

Какво следва ли? Нищо. Короната Европейска столица на културата ще бъде асфалтирана… или бетонирана, изберете сами. А „Пловдив 2019” ще е мръсна дума в коридорите на кметството. От 2023 година градът ще е изпразнен откъм съдържание, тъй като пари за големи културни събития няма да има. Нали все пак има други приоритети.

Opera Open. Мегаспектаклите на Драматичния театър и Кукления театър. Hills of Rock. One Dance Week. Събитията и фестивалите в градска среда. Световните артисти на Античния театър и в Дома на културата. Фара. Солар. Shake that hulm. Еlectric Orpheus. Комедиен Европейски Филмов Фестивал. Muzic daze. Wrong Fest Plovdiv.  Дойде време пловдивчани да се простят с тези събития. Да забравят за целия този пищен букет, който направи града ни видим навсякъде в последните години. Няма да го има повече. Тази година е последна.

Време е хората да забравят за Европейска столица на културата и цялата енергия около най-големия и важен проект за града в последните три десетилетия. Дойде време свободното падане да започне. Апропо, то вече е започнало.

 

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

5 коментари

  1. Да не би само Тотев вече да се асоциира с Европейска столица на културата? Нещо се обърках. Нали зам.кмета по културата Панов и сега е в УС на фондацията? Както беше и Стоянов – сегашен зам.кмет образование и т.н.
    Да не би да са се разграничили от фондацията?? Аууу, където отиде ЗАЕДНОТО с което щяхте да променяте Пловдива?

  2. Каква култура, каква столица, какви паркове, това са последните неща, които интересуват сегашното управление. Нали ще направят напук на Тотев, нали ще изровят до Водната палата, нали ще има лакоми залъци от презастрояване и „проекти“, нали ще построят стадиони за масовия електорат за наша сметка. Вие за култура сте ми заприказвали.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина