АктуалноГрадътКултураНовини

Най-добрите експерти по мозайки впечатлени от културното наследство на Пловдив 

Започна XIV Международна конференция на Международния комитет за консервация на мозайки ICCM

В рамките на пет дни най-добрите световни експерти по мозайки гостуват на един от най-старите живи градове в рамките на ХIV Международна конференция на Международния комитет за консервация на мозайки /ICCM/. Форумът започна днес в Дома на културата „Борис Христов“. На събитието Пловдив си дават среща  повече от 200 делегати от 20 различни страни – от Съединените американски щати до Близкия изток и Северна Африка.

Епископската базилика на Филипопол във фокуса на ICCM

Лично почетният президент на ICCM Гайл де Гишен посрещаше делегатите в залата – един от основните радетели на идеята Пловдив да домакинства този форум.

Президентът на ICCM Роберто Нарди и Почетният президент на ICCM Гайл де Гишен /вдясно/

Преди 4 години той подписа Меморандум с Общината за целта.

„Не пестете пари, използвайте разума си. Уважавайте миналото и следващите поколения ще са ви благодарни”.

Това са негови думи, отправени към Амелия Гешева и екипа на тогавашния кмет Иван Тотев, при старта на проекта за консервация на мозайките и изграждането на музея, известен днес като Голямата базилика. Спомни си ги Гешева по време на откриването на конгреса.

Част от делегатите, които пристигнаха в неделя в Пловдив вече успяха да се насладят на мозаечното ни наследство.

Днес на участниците в процеса Гайл де Гишен каза:

„Това е един от най-великолепните проекти, които съм виждал като изпълнение и като пространство. И със сигурност това се случи, благодарение на политическата воля, която проявихте. Не съм си и представял, че ще е толкова добро!“

Това, едва ли би било възможно, без осъзната смелост и решимостта на местните политици, на подкрепата на фондация “Америка за България“, неуморния труд и професионализма на екипите, които в рамките на форума ще споделят своя опит и предизвикателствата, през които трябваше да преминават всеки ден, за да бъде разкрито великолепието и богатството на късно-античното изкуство, чиито образец са мозайките на най-големият раннохристиянски храм, открит на територията на България и един от най-големите на Балканския полуостров„, коментира още бившият зам.-министър на културата, бивш заместник-кмет по култура на община Пловдив и един от инициаторите на събитието Амелия Гешева.

Приветствие по повод откриването на големия международен форум отправи Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив: „Горди сме, че сме домакини на събитие от такъв мащаб с участието на експерти от цял свят. Радвам се, че една от фокус  точките в конференцията е Епископската базилика, която видяхте вчера. В продължение на години реставраторите работеха, за да спасят мозайките и ще продължат да го правят.”

Проф. д-р Мариела Модева – зам.-министър на туризма подчерта важната роля на културното наследство за привличане на туристи в България и посочи Пловдив като изключително добър пример за „град на толерантността, съхранил миналото, но и развиващ се в съвремието, град, в който можем да открием културните ценности на всички етноси”.

Доц. д-р Борис Данаилов – началник на политическия кабинет на министъра на културата – проф. Велислав Минеков – прочете поздравителен адрес от името на служебния министър.

Много обичам да идвам в Пловдив, мястото с най-атрактивната бохема в България. Този град е пример с паметниците на културата, които продължават да живеят като естествена нишка през вековете. Античният театър и досега е сцена на театрални и други събития. Снощи в Епископската базилика се насладихме на концерт. Ето това е тази жива нишка през вековете”, каза доц. Данаилов.

Като представител на домакините, гостите от цял свят поздрави и доц. д-р Елена Кантарева –Дечева – директор на ОИ „Старинен Пловдив“, Роберто Нарди – президент на ICCМ, и Директор на Центъра за археологическа консервация в Рим и Dr. Joan Weinstein – директор на Getty Foundation. Поздравителен адрес до организаторите и участниците изпрати и Председателя на Народното събрание Вежди Рашидов. Конференцията е с работен език – английски, като е осигурен и симултанен превод на арабски.

Форумът ще продължи до 28 октомври 2022 г., по покана и с домакинството на Община Пловдив, в партньорство с фондация „Балканско наследство“ и патронажа на Министерство на културата на Република България.

Международната конференция ще предостави на всички членове на ICCM възможността да оценят културата и наследството на Пловдив. В същото време, конференцията ще допринесе за укрепването на професионалните отношения между археолози и реставратори на територията на Балканския регион със специалния принос на българските колеги и цялата международна професионална мрежа. Един от фокусите на конференцията ще бъде Епископската базилика, която е най-голямата раннохристиянска култова сграда, открита в земите на римската провинция Тракия.

Събитието се организира за първи път в нашата страна като то е в съзвучие с кампанията за популяризиране на мозаечното наследство на Пловдив. Конференцията е свидетелство и за яркото присъствие на Пловдив в редиците на световната професионална общност в областта на изучаването, консервацията и реставрацията на мозайки. Самият форум е важна стъпка към включването на мозаечното наследство на Пловдив в постоянния списък на ЮНЕСКО.

Организатор е фондация ICCM за консервация на мозайки, която е с над 40 – годишна история. В нея членуват повече от 300 професионалисти от 35 държави. Сред лекторите на конференцията са: Роберто Нарди, Гал Де Гишен, Жан Мари Тютонико, Аиша Бен Абед, Елена Кантарева-Дечева, Алесандро Лугари, Дора Иванова, Димитриос Макрис, Стефания Хлувераки, Монсерт Пуже И Дорка, Фади Балаави, Евелин Шантрьо, Кутал Горкай  и много други. Основните презентации включват следните теми: Предизвикателства пред поддържането и консервацията на мозайки в градска среда; Консервация на мозайки, опазване и управление при критични външни условия; Документиране на мозайки in situ и фотограметрия; Мозаечното наследство на България от Римския период до наши дни; История на консервацията на мозайки в Стоби, РСМ; Мозайките от съвременната епоха; Инициативата МОЗАЙКОН и други. В конференцията участват експерти от: Италия, Франция, Алжир, Испания, Либия, САЩ, Йордания, Сирия, Гърция, Мароко, Тунис, Сърбия, България, Грузия, Палестина, Египет, Словения, Турция, Хърватска,  Португалия, Ливан и други.

До края на форума в петък, в двете конферентни зали и в голямата зрителна зала ще има множество дискусии, презентации, постер и видео сесии. Предвидена е и обиколка на Пловдив с посещения на Стария град и всички обекти с мозайки. В една от вечерите концерт за гостите ще изнесе ФА „Тракия“. В четвъртък, те ще посетят обекти, свързани с историческото и мозаечното наследство на България извън Пловдив – Бузлуджа, Казанлък, Стара Загора и др. В последния ден – на 28 октомври е избора на нов Управителен съвет, представяне на добри практики и презентация на новия Управителен съвет, с което конференцията  ще приключи. 

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина