Куче или не

Актуално Гласове Градът Живот Зелен град Новини

Домашният любимец – плюшена играчка или радост, но и отговорност

Масово у нас малки кученца са изхвърляни в кашони, чували, понякога завързани, така че да е по-сигурно, че ще умрат. Често те биват обект на жестокости и страдания, гладни са и премръзнали. Освен това, хората изхвърлят и своите вече пораснали и до скоро домашни любимци на улицата, което е огромен стрес и шок за животното – то е обречено да умре, да си търси глутница, в която може и да не го приемат и да скита гладно цял живот, разчитайки да не го пребият, убият, а да се намери някой, който от време на време да му хвърля храна. За кучетата, които стопаните им ги изхвърлят на двора и ги държат цял живот на синджир, дават им най-вече попара с хляб и никога не им обръщат внимание и не ги разхождат, сега няма да споменем, въпреки че и този проблем с такова нехуманно отношение не е малък. Те може и да не знаят, но така обричат животинката.

Статистика

За 2018-та година по преброяване на фондация „Четири лапи“ бездомните кучета в София са 3844. Стана ясно, че над 10 000 са кучетата, които скитат в големите градове у нас.

Това е изключително много. Тази популация бездомничета расте всяка година, заради постоянното изхвърляне на домашни любимци и на новородени кученца.

Единственият по-голям град, успял да се справи със скитащите кучета е Бургас. Причината е, освен в кампаниите за осиновяване, които се провеждат всяка година, и в акциите за безплатно чипиране на домашни кучета – когато се загубят, по чипа може да се определи кой е собственикът и да му се върне. Морският град има програма за намаляване популацията на бездомните, тоест извършва се кастрация и на уличните, и на домашните. Това е начин за справяне с бездомните скитащи животинки.

Глоби и наказания

В Германия за убийство или за издевателство над четирикрако глобата е в размер на 25 000 евро и съд. По статистика, цитирана в сайта Дойче Веле 60% от живеещите в приюти животни намират стопани. В конституцията на Германия има текстове, които защитават кучетата. Съществува дори професия защитник на животните и специалност в правото „Права на животните“. Вероятно ние сме твърде далеч това, след като дори за домашно насилие е трудно да се стигне до нормалност от страна на системата, но не е невъзможно.

У нас дори всеки може да хвърли отрова навън и от нея умират не само улични, но и домашни кучета. Това е престъпно, но безобразията са непрекъснати.

А може би и тук санкциите към безотговорните стопани трябва да се увеличат, за да се спре нечовешкото отношение към уж първоначално така желаните четириноги, които след два месеца се оказват изхвърлени. Защото стопаните им се оказват неподготвени. Няма лошо куче, има лоши стопани е стара максима сред треньорите. Е, има и агресивни кучета, с които е почти невъзможно да се работи, но всеки запознат ще ви каже, че те са рядкост. Ако кучетата са лоши, виновни са хората.

Защото не, не е лесно да се гледа куче или поне не всяко куче е лесно за гледане. И в това има възпитание – на човека, обучение – от страна на човека, средства – от страна на човека, време – от страна на човека, – култура – от страна на човека. И чак тогава на кучето. Човекът е длъжен да се научи как да научи кучето си на обноски и добро поведение.

Приюти

Какво се случва с кучетата в приютите – когато са болни и стари, следва евтаназия. За съжаление, данните са от много отдавна, но през 2003 и 2004 Екоравновесие евтанизира 8128 кучета. Това прави по 30 кучета на ден.

Отделно от това, знаем, че приютът не е дом. Няма как да е. Кучетата, за да водят пълноценен живот не могат да стоят затворени в клетка почти непрекъснато или да бъдат вързани на синджир на двора постоянно.

Вестник „Капитал“ цитира Световната здравна организация, според която „програмите за отстраняване на кучета, при които безстопанствените животни са заловени и хуманно убити, са неефективни, както и скъпо струващи“.

Куче или не!

Куче не се взима от днес за утре без подготовка и с очакване да бъде плюшена играчка. А как да се обучи и възпита домашният любимец – на това се учи човек дори 2-3 години, заедно с кучето си, но е добре да е започнал да търси информация за това още преди да се сдобие с него

Кучетата, особено малките хапят, гризят мебели и всякаква покъщнина, цапат като ходят по малка и голяма нужда, и то навсякъде (това може да продължи 2-3 месеца), понякога плачат, понякога лаят, понякога може да ви будят в 4 сутринта, трябва да се слагат ваксини, плаща се на ветеринар, купуват се играчки, понякога се разболяват, имат нужда от добра храна, добро отношение, възпитание и обучение. Но, за да се възпита и обучи едно куче е важно първо стопанинът му да отдели време за това – да обучи себе си. В една група за обучение на кучета се казва, че ако вашето куче прави нещо не, както трябва, то виновен е човекът, а не домашният любимец. Кучетата не разбират човешките правила, те трябва да им бъдат показани, но не с бой и с крещене, а по подходящ начин. Ако този начин не е известен за човека и е естествено да не е, ако той не е проявявал интерес по темата до сега. Но, ако иска куче е длъжен да се образова. Има информация в интернет, има групи за обучения на кучета, има частни треньори, има книги. Например, книгата “Гали, хвали, обичай: Ориентир в тънкостите на кучешката душа“. Кучетата са интелигентни същества. Могат да запомнят до 200 думи, да научават вашите навици – знаят кое след кое вършите само след няколко дни наблюдения; привързват се, дават любов, игри и нежност, но са огромен ангажимент, който си струва, защото да, кучето е най-добрият приятел на човека, но възпитанието и обучението отнема време. Това време е нужно да бъде отделено от стопанина. Кучето няма да се научи само. Не може да очаквате това от него. Както и не може да очаквате малкото куче да не ви хапе. И да, кучето може да ви ядосва, вбесява, да ви радва, да ви разсмива. Не е само плюс, но колко ще са плюсовете и минусите, то е добре да сте с ясното съзнание, че от вас зависи. И, ако не сте с нагласата, че вашето съжителство няма да е само е безоблачно, ако нямате възможност да отделяте време за обучение и внимание на кучето си, по-добре не взимайте такова. Защото тогава, то вероятно много бързо ще се окаже, че не е желаната от вас плюшена играчка и ще го изхвърлите, или ще го вържете на двора и ще го обречете на нещастие за цял живот. Кучето не е плюшена играчка. Емоцията, която дава е незаменима, но то е същество, което има нужда от водач, не такъв „водач“, който да го бие и наказва, а водач, който да умее да се справи с неговото възпитание, който умее да изгради доверие, който ще се грижи за него по подобаващ начин.

Много хора насърчават други във взимането на куче, като изтъкват, че има само позитиви. Не, не е така. Не става дума за негативи, а за това, че отговорност, грижа, ангажимент, обучение, възпитание – не са просто думи.

Осиновяване на куче

Проучване показва, че близо 20% от заловените бездомни кучета в страната за 2019 са осиновени. Своя собственик са намерили 4 305 кучета от общо 22 646 приютени кучета. Областите Бургас, Перник, София град, Стара Загора и Русе са с най-голям процент на осиновявания. Пловдив все още е много назад.

В някои групи има апели „Не купувайте, а осиновявайте“. Естествено, всеки сам решава. Но истината е, че каквато и да е породата, с подходящ подход, може да се постигне послушание с всяко куче. Има десетки групи във фейсбук – „Осинови ме“ и от този род, пълни с публикации за бебета, търсещи дом или пораснали кученца. Вижте ги, всеки ден има нова обява. Харесайте страницата във фейсбук на приюта в Пловдив, там може и да ходите и да разхождате четириногите.

Решение на проблема

Решението се състои най-вече в това да се възпитат отговорни стопани, които да не изхвърлят своите кучета, както и новородените такива. Да се прави кастрация, за да няма завързани в чували и пуснати в кашони цели нови потомства по улиците. Избиването на улични кучета не намалява броя ми, защото непрекъснато се повяват още и още, и още, поради човешка немърливост или лоша политика и неадекватни практики на национално и местно ниво. Добра локална кампания за осиновяване от приюти и дори на улични кучета би могло да помогне, макар и бавно за преодоляване на проблема и намаляване броя на скитащите животни.

Как Холандия се превърна в първата страна без бездомни кучета може да прочетете тук

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.