АктуалноЖивотНовини

Кои почивни дни може да съберем през 2024г. ?

Най-близката възможност е само след една седмица – около Деня на Освобождението на България

Още не е минала и 1/3 от годината, но сме убедени, че много от нас вече бленуват голямата отпуска и по-дългата ваканция. Уикендите минават като миг, а 5-те работни дни се влачат със скоростта на охлюв, докато ние само умуваме кога може да си „откраднем“ по някой дълъг уикенд например.

Ето и най-удачните периоди според календара с официалните празници и почивни дни в България:

Първата възможност за поне ден повече отдих е след по-малко от две седмици, около Деня на Освобождението – 3-ти март. Тогава понеделникът е официален почивен ден и може да съчетаете за по-дълга отпуска или с останалите 4 дни до края на седмицата, или пък поне да си пуснете предния петък за по-малка глътка въздух от работния процес.

Следващата дата е в началото на месец май, когато честваме Деня на труда. Тук най-перфектното би било да го слеем с дните около Великден, който тази година се пада на 5 май в неделя, а заедно с него официални неработни дати са от 3 май (Разпети петък) до 6 май (Гергьовден и Велики понеделник). По този начин може да имате цели 6 почивни дни, като само един да бъде пуснат като отпуска.

Има обаче и втора възможност за тези от вас, които желаят повече спокойствие по време на ваканциите си. Тогава може да съчетаете великденските празници със следващата седмица от 7-12 май и да си направите дълга десетдневна ексурзия например.

През летните месеци – юни, юли и август, традиционно няма официални празници, така че следващата дата е Денят на Съединението (6 спетември). През 2024 г. той в се пада петък и позволява да си „откраднете“ дълъг уикенд, или пък да планирате тогава морската си отпуска, като съберете с дните, предхождащи датата. Друга опция е около Деня на независимостта на България, когато заради това, че 22 септември е в неделя, към почивните дни се прибавя и понеделникът. Отново вариант за насрочване на кратко бягство, като периодът е идеален за пътуване както в страната, така и в близките европейски дестинации – приятни температури, не толкова голям туристически поток и все още дълги дни и топли нощи.

Ноември е възможност за малко по-дълга почивка единствено за работещите в сферата на образованието, тъй като 1 ноември (Деня на будителите) се пада в петък и така се комбинира с традиционните почивни дни.

Стигаме и до месец декември, когато покрай коледните празници можем да си направим доста дълъг отдих. Официални неработни дни са 24, 25 и 26 декември (съответно вторник, сряда и четвъртък), които лесно може да съчетаете с отпуска в понеделник и петък за една дълга седмица, посветена на семейство и приятели.

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина