Кога на Земята гърми?

Актуално
Под Тепето

Според народните вярвания това се случва когато Свети пророк Илия – Гръмоделецът търкаля бъчви в небесата

На 20 юли Българската православна църква почита паметта на св. пророк Илия. Той живял около 900 г. пр. Христа и бил родом от град Тесвия в Палестина. Когато се родил, баща му получил видение – внушителни мъже го поздравили, повили бебето с огнени пелени и го накърмили с пламък. Смутен, той разказал това на свещениците в Йерусалим, а те го успокоили с думите: „Не бой се, твоят син ще живее в светлина и ще съди израилския народ с огън и меч.“ Това обяснява и името на Илия, което означава сила господня.

Денят на свети пророк Илия е сред най-почитаните от българския народ празници. В народните вярвания светеца се почита като повелител на небесните стихии – господар на гръмотевиците, светкавиците и дъждовете. Старите хора вярвали, че на Земята гърми, когато Свети пророк Илия – Гръмоделецът търкаля бъчви в небесата. аради силата, която притежавал, нашият народ го нарича още Илия Гърмоломник и Гръмовник.В народните представи той препуска по небето със златна колесница, от която изпраща огнени стрели.

На този ден се забранява къпането в реките и морето на Илинден, защото се смята, че свети Илия взема жертва.

По традиция на Илинден в чест на светеца се коли за курбан и се организират тържества. За курбана е редно да се заколи най-старият петел, т.нар. баща. Стопанката на къщата става рано призори и замесва погача боговица и колач.

Свети пророк Илия е патрон – покровител на шивачи, кожухари, самарджии и фурнаджии.

Имен ден празнуват: Илиян, Илия, Илин, Искра, Илина, Илияна, Илинка, Илиан, Илиана, Илко, Илчо, Илка.

Снимка: By Edal Anton Lefterov – Фреска с изображението на Свети Илия от Рилския манастир

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.