АктуалноБизнесБългарияГрадътЖивотИзпод тепетоНовини

Каква е връзката на щурците като храна с Пловдив?

Как те влизат в новото менюто на европейците?

ЕС разреши консумацията на щурци и червеи от видовете Acheta domesticus и Arthropoda

Добре дошли в бъдещето. Безсмъртието и вечната младост са вече факт, а само в Европа живеят 120 милиарда души...“ – така започва утопията „Бъдеще“ на популярният писател-журналист Дмитрий Глуховски. И с днешна дата това ще се окаже поредната фентъзи книга, която се превръща в реалност. В бъдещето на Глуховски най-евтината улична храна са пържените скакалци. Продават ги във фунийки за по 1 евро, на места, които наподобяват сегашните дюнерджийници.

Не вярвате, че това ще се случи?! Е, то вече се случва.

Домашни щурци и ларви на брашнени бръмбари ще бъдат разрешени като храна в Европейския съюз, съгласно нови разпоредби, съобщи ДПА.

Припомняме, че Европейската комисия разреши популяризирането на домашни щурци

(Acheta domesticus) като нова храна в Европейския съюз още през 2021-ва. Така домашният щурец стана третото насекомо, разрешено като хранителна съставка в европейската кухня, след жълтия червей и пътуващия скакалец. Първите две бяха одобрени през юли 2020 г.

Контекст

Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) заключи, че консумацията на щурци е безопасна за употреба по искане на запитваща компания. Продуктите, съдържащи тази нова съставка, трябва да бъдат правилно етикетирани и да посочват възможни алергични реакции.

В мотивите се казва, че Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO) откри през последните години, че насекомите са източник на питателна и здравословна храна, богата на мазнини, протеини, витамини, фибри и минерали. Освен това милиони хора по света включват насекоми в ежедневната си диета и в контекста на стратегията „От фермата до вилицата“ насекомите са идентифицирани като източници на протеини, които могат да улеснят прехода към устойчива хранителна система.

Репортерска проверка показва, че скакалци се продават у нас за консумация отдавна, но това е ай-вече за хранене на влечуги в терариуми. Продават се в разфасовки от 200 бр. или гр. и цената им е около 2,50 за пакетче.

Интернет магазин ги рекламира с текста: „Щурците имат добър коефициент на превръщането на храната си в телесна маса. Поради този фактор в Югоизточна Азия  се консумират от хора, които са много активни. Тялото  на щурците съдържа 65% протеин! Заради това са много предпочитана храна за всякакъв тип насекомоядни влечуги.“ Търговецът дава и препоръки:

Как да запазим щурчетата възможно най-дълго време?

Най-лесно е в клетка за щурци или т.нар. щурчарник – съд за съхранение на живи насекоми за храна. Кутията има отвори за обмяна на въздуха, удобни за хващане на насекомите тръбички, съдчета за храна и вода. Необходимо е периодично да се почиства, за да не се образуват бактерии.

Разбира се, в домашни условия може да приспособите различни по големина кутии, терариуми и др. Важно е да имат достатъчно отвори за проветрение, за да се избегне образуването на висока влага.

Каква е връзката на щурците като храна с Пловдив?

„Хранителната индустрия е толкова напреднала, че е въпрос на време в магазина да видим хляб с брашно от щурци, скакалци и други насекоми“ – това смята доц. Десислав Балев от Университета по хранителни технологии в Пловдив. Той е категоричен, че храните от насекоми са страхотна бизнес ниша.

доц. Десислав Балев

До 80% от от теглото на щурците и скакалците е чист протеин, напомня екипът учени от Пловдив, който от две години работи по такъв проект. Работата започва когато с УХТ се свързва собственик на ферма за отглеждане на щурци от Бургас, с молба да намерят ноу-хау за хранителни продукти от насекоми. Сега учените в Пловдив разработват технология за производство на брашно от щурци

Хранителният технолог допуска, че българите имат сериозна психологическа бариера да сложат на масата манджа от насекоми.

Първата асоциация, която се появява при вида на подобни продукти, е все едно ядат хлебарки. Но в действителност, що се отнася до нещата, които съм опитвал – много трудно ще познаете, че ядете насекомо“, отбелязва доц. Балев.

Той допуска, че с течението на времето потребителите ще се престрашат да опитат, тъй като храните са безопасни и представляват добра алтернатива на животинските протеини.

Животинският протеин от скакалци няма да има толкова голяма хранителна стойност като този от месото, но се доближава до него в най-голяма степен, подчертава деканът на Технологичния факултет в УХТ.

В България отглеждането на скакалци е прохождаща индустрия, смята се, че те се отглеждат сравнително евтиното и имат бърза възпроизводимост. У нас допреди година съществуват 2-3 ферми за щурци. Те предлагат продукцията си като храна за животни, предимно в смлян и замразен вид. Срещу жълти стотинки може да си купите и жив щурец от ферма.

пържени скакалци

„Храните от насекоми ги очаква голямо бъдеще”, категоричен е доц. Балев.

Традиционните кухни в Европа не познават деликатесите от насекоми. На подобни кулинарни изкушения се отдават само някои народи в Азия и Африка.

И докато щурците са някак мили поне на вид, което по някакъв начин би ги доближило да трапезата на българите, то за брашнените червеи май изгледите да попаднат на масата не са толкова обозрими. От друга страна, няма гаранция, че не сте хапвали вече от тях, ако в къщи не пресявате брашното.

Брашненият червей е с високо съдържание на протеин и мазнини. Дава се като допълнителна храна на по-дребни насекомоядни животни и птици. Съхраняват се на хладно (8 -10 °C). Те също се продават свободно в интернет, където може да намерите и подробни инструкции как да си направите миниферма за отгреждането им в домашни условия.

Германската Служба за защита на потребителите все пак предупреждава, че консумацията на жълти брашнени червеи „при особено чувствителни хора може да доведе до алергични реакции“, затова на етикетите на съответните хранителни продукти трябва да има предупреждение за опасността.

Изсушените жълти брашнени червеи могат да се консумират „на парче“ или пък в смляно състояние като част от друга храна. Те са допустими като съставка примерно в различни макаронени изделия или бисквити, стига да не надвишават 10% от общата маса.

Зелената светлина, която даде ЕС, засега облагодетелства само една френска фирма, подала заявлението за сертифициране, съобщава DW. През следващите 4 години тази фирма си гарантира правата за продажбата на жълти брашнени червеи. След изтичането на този срок в бизнеса с изсушените ларви могат да се включат и други конкуренти.

Всеизвестно е, че в редица азиатски градове на всяка крачка има улични щандове, предлагащи деликатеси от насекоми. В Европа продажбата на хранителни продукти, съдържащи съставки от насекоми, по принцип не е забранена, но досега този сегмент си оставаше почти незабележим.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

3 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина