АктуалноЗабавлениеЗелен градНовини

Как фойерверките се отразяват на качеството на въздуха

Вредите, които фойерверките нанасят върху околната среда, са много. Затова преценете сами дали настина е толкова важно това събитие да се отбелязва с гърмежи, или е достатъчно просто да сте в приятна компания и повдигаща настроението музика.

От какво са направени фойерверките

Големината, цветът и силата на звука от фойерверките се дължат на поредица от химични реакции. В списъка на химикалите влизат елементи като барут, оцветители, взривни вещества и други, които отговарят за зрелищната експлозия.

Най-общо всички фойерверки са горящи смеси от механично смесени окислител и гориво т.е. аналози на черен барут. Обикновените пиратки съдържат пиролузит и алуминиев прах, а понякога и сяра. Фойерверките дължат цвета си на различни метални прахове, съставени от токсични съединения на натрий, калций, селен, мед и др.

Влошават ли фойерверките качеството на въздуха

Краткият отговор е „да“. Във пиротехниката се съдържат 3 основни вида прахови частици: PM10 – груби частици с диаметър от 2,5 до 10 микрона (прах, мухъл и цветен прашец), PM2.5 – фини частици с диаметър от 0,3-2,5 микрона (най-често се отделят от двигателите на автомобилите и промишлеността), както и UFPs – ултрафини прахови частици с диаметър от 0,3-2,5 микрона (най-опасният замърсител на въздуха), съобщава sinoptik.bg.

Според проучване, проведено в Олбани, Ню Йорк, непосредствено след празнично честване на Нова година концентрациите на PM замърсители могат да достигнат до 8 пъти по-високи нива от обикновено.

Проучването също така посочва, че вятърът може да пренася замърсителите на стотици километри, дори на места, където никой не използва фойерверки.

Какви здравословни проблеми може да причини това замърсяване

При хората с респираторни заболявания като астма и хронични белодробни разстройства може да се появи задух, кашлица или болка в гърдите. Фойерверките обаче могат да бъдат вредни и за хората с нормално здраве, причинявайки главоболие, възпаление на дихателните пътища, сърдечен удар, високо кръвно налягане, намалена белодробна функция, пневмония, ларингит и други.

Как да ограничим замърсяването на въздуха, причинено от фойерверки

Използвайте безопасни алтернативи на традиционните фойерверки. Има такива, в които се съдържа сгъстен въздух вместо барут. В някои китайски градове от години се използват дронове, оборудвани с цветни светлини, които също създават красиви форми в небето.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина