Галеристът Павлина Маринова: работата ми с изкуството е извор на вдъхновение

Актуално Култура Новини

Галерия L’UNION – Пловдив тази година отбелязва 20 години от своето създаване с изложбата “Следва продължение“ в ГХГ „Пловдив“

Експозицията показва 52 произведения на 16 утвърдени художници част от колекцията на галерия L’union от живопис.

Избраните автори са една малка част от творците с които, галерия L’union е работила през годините на своето развитие. Сред тях са: Атанас Парушев – Шока, Вихрони Попнеделев, Георги Баев, Генко Генков, Димитър Казаков, Димитър Буюклийски, Димитър Шопов, Димитър Генчев, Енчо Пиронков, Емил Стойчев, Иван Вукадинов, Кольо Карамфилов, Румен Жеков, Росен Райчев, Свилен Блажев, Стоян Цанев.

С галериста Павлина Маринова разговаряме за това какво е предизвикателството 20 години да организираш изложби, да колекционираш творби и да не спираш да се интересуваш от това, което се случва в българското изкуство.

Галерист, колекционер, а отскоро и с изкуствоведско образование е Павлина Маринова – собственик на галерия „Люнион“ в Пловдив. Когато се върнете назад, в самото начало, мислихте ли, че ще направите толкова изложби и ще успеете да подкрепяте българското изкуство толкова време?

П.М. : Никога не сме се си поставяли за цел да правим много изложби. Винаги водещо в политиката на галерията  е било не количеството на направените изложби, а тяхното качество. Утвърждаването и спечелването на доверието на най-успелите български художници към нас се постигаше бавно и постепенно. Когато открихме галерията бяхме непознати на публиката и на художниците. Тоест ние вървяхме по неотъпкана пътека. Тази така специфична и вълнуваща дейност изисква да притежаваш някои качества – търпение, устойчивост и силен характер. Под характер имам предвид последователност и отстояване на критериите в работата си. Именно на тези качества се дължи факта, че с годините се утвърдихме като една от водещите галерии със собствена политика.

Какво ви мотивира да го правите и да продължавате?

П.М. : Мотивите за това са най-различни, но основен мотив е изкуството. Онова, в което има духовност. Както Генко Генко бе казал: „Бездушен човек не може нито да твори, нито да разбира от изкуство, изкуството е остра чувствителност“. Голямото изкуство докосва сърцето. То те обогатява, вдъхновява и поражда мисли по емоционален път. Въздействащата сила на истинското изкуство разви у мен колекционерска страст към художници с категорично присъствие на българската художествена сцена. Доказателство за това е тяхната живопис, която е силна, плътна и експресивна. Една част от тези автори са изложени в момента в залите на Градската художествена галерия на Пловдив и могат да се разгледат до края на месец декември 2021 година.

Кои са художниците, които предстои да видим във Вашата галерия през идната 2022 година, бихте ли издали поне някои от тях?

П.М.: Художниците с които работим не са много. Предстои да покажем изложба с творби на Румен Жеков заедно с премиера  на най- новия му каталог. Обмисляме да представим голяма изложба на Димитър Шопов в някоя от залите на Градската художествена галерия – изложбена зала 2019 или в залите за временна експозиция на ул. „Княз Александър I-ви“ 15. За изложбеното ни пространство се подготвя и художникът от Сливен Атанас Парушев – Шока, към чието изкуство имам засилен интерес. Между тези три основни самостоятелни изяви ще могат да се видят и няколко сборни изложби с картини от колекцията на галерия L’union.

Цялото интервю може да прочетете в КАПАНА.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.