Фермери искат среща с министъра на земеделието

Актуално Власт Гласове Избори 2021 Новини

Рязкото повишаване на минималния осигурителен доход е пагубно за малките в бизнеса, категорични са още те

От „Обединени земеделци“ излязоха с конкретни предложения към управляващите

“С над 70% e предвиденото увеличение на минималния осигурителен праг за земеделските стопани. В проектобюджета е заложено той да е 710 лева. Това е пагубно за малките ферми и земеделски производители и ще доведе до факта, че една голяма част от тях ще са принудени да преминат в сивия сектор”, това заяви председател на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева днес в Пловдив.

Тя съобщи, че е подала официално заявление за среща с министъра на земеделието по всички щекотливи въпроси, касаещи сектора, но вече две седмици няма отговор.

В настоящата икономическа криза и на фона на нарасналите разходи за производство на земеделска продукция, това повишаване трябва да става плавно и постепенно, категорични са земеделците.

Ставрева прогнозира, че предвид високата инфлация, ръста на цените на горивата,  препаратите за растителна защита и торовете, за фермерите това ще бъде изключително сериозна икономическа трудност.

От партията предлагат преференцията за самоосигуряване на малките и много малките фермери да се повиши, но до не повече от 500 лева. В категорията “малки и много малки” да влизат земеделски производители със среден производствен обем над 25 000 лева, или  такива, които отглеждат до 10 крави, до 160 овце, до 120 кози, до 13 свине майки, до 66 дка лозя, до 17 дка ябълки и круши.

По този начин се дава възможност най-дребните земеделски производители да имат възможност да покриват своите осигуровки, обосновава се тя.

„Даваме си сметка, че повишаването на осигурителния праг е свързано може би с възможността фермерите да бъдат по-добре пенсионно осигурени, но от друга страна това рязко увеличение за малките в бранша ще се окаже много сериозно финансово изпитание и ще бъде предпоставка повече от тях да минат в сивия сектор. За средните  и големите стопанства, смятаме, че е справедливо да се осигуряват на минимален доход 710 лева.

На работещите в животновъдните стопанства да се даде възможност се осигуряват за втора категория труд по техен избор. Смятаме че това наше предложение е актуално и трябва да бъде дискутирано“, обяви лидерът на Обединени земеделци.

Всички малки земеделски стопани внасят осигурителните си вноски в началото на годината. Високите цени в момента на всички торове, препарати, енергоизточници и други им пречат да организират производството си, каза в подкрепа на тази позиция заместник-кметът на община „Марица“ Петър Манков. Той посочи, че в общината са регистрирани 900 земеделски производители, като повечето от тях са средни и малки. Минков каза още, че темата за техните компенсации не се обсъжда.

“Скромен, недостатъчен и несъобразен с растящите разходи” – така определиха проектобюджета в сектор Земеделие тя. От политическата формация ще настоява за среща и разговори във земеделското ведомство, на която ще настояват и проекта на Националния стратегически план да бъде публикуван незабавно на страницата на МЗ, за да може стопаните да са наясно какво ще се изисква от тях.

Те настояват да се удължи срока за неначисляване на ДДС за зърнените култури, който изтича през юли тази година и повдигат отново за обсъждане въпроса за облагане с по-ниска ставка от 9 %  на хранителните продукти.

Ще настояват още и за пълна ревизия на големите разпоредителни сделки със земеделски земи за последните 10 години и проследяване на всички плащания по европрограми към крупните агропроизводители.

На пресконференцията в БТА бяха коментирани още необходимите мерки за компенсиране на повишените разходи за земеделско производство и как приетите промени в Общата селскостопанска политика ще се отразят на българските земеделци.

Очаквайте още подробности по темите.

Споделете ни във:

1 thought on “Фермери искат среща с министъра на земеделието

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.