Добромира Костова:Вместо да асфалтираме дворовете на “Чистота” и “Градини и паркове”, нека да оправим тротоарите на Кършияка

Актуално Гласове Зелен град Новини

2,5 млн.лв. за асфалт в ОП-та се равняват на 25 км велоалеи, или гора с 6250 дървета, или 10 000 кв.м. тротоари, изчисли зелената общинска съветничка

Общинският съветник от ДБ Добромира Костова, която е и член на Обществения съвет за контрол по разходване на средствата от т.нар. 40-милионен заем, излезе с остра позиция и алтернативно предложение по обявената днес от зам.-кмета по екология на Община Пловдив мярка за повишаване на чистота на въздуха в града, която предвижда асфалтиране на дворовете на двете комунални ОП-та “Чистота” и “Градини и паркове”.

Общината бори мръсния въздух с ремонт на базата на комуналните предприятия за близо 2,5 милиона

Костова е категорична, че връзката между асфалта в базите на ОП-тата и чистия въздух над града не е плод на логиката. Екоактивистката предлага сумата да бъде разходвана за ремонт на тротоарите в Кършияка. Вижте целия и коментар по темата, който е публикуван в личния ѝ профил в социалната мрежа:

“Днес зам.-кметът по екология Анести Тимчев е открехнал малко завесата пред журналисти на тема за какво ще се харчат близо 10 милиона от печалния 40 милионен заем. Излиза, че 2,5 милиона лв. ще идат за подобряване на базата на двете общински предприятия „Чистота“ и „Градини и паркове“. Казано по-просто ще харчим пари за асфалтиране на дворовете на базите. Тук-там ще има някой соларен панел или зарядна станция за цвят, но основно паркоместа и “наклони”.

Това според думите на зам.-кмета се прави с цел подобряване качеството на въздуха и на зелената система. Странната и далечна косвена връзка между двете е “логиката”, че от това каква база имат ОП-тата (дали им е асфалтиран двора) зависи качеството на тяхната работа и от там чистотата на въздуха и състоянието на зелената система.

Аз намирам тази далечна косвена връзка за крайно недостатъчна причина да се изхарчи такава огромна сума. Едно кратко изследване в интернет на тема европейски пазарни цени ми дава поне 3 идеи за по-целесъобразно изразходване на 2,5 мил. лв. за къде по-работещи решения за подобряване на градската среда. Например:

1. 25 км нови велоалеи по пазарни цени от ок.100 хил. лв на км (не изхарчените по времето на Тотев 290 хил. на км). Отварям скоба, че по наши изчисления, на Пловдив трябват още 50 км велоалеи, за да кажем, че има максимално добри условия за велотранспорт, които да направят велотранспорта конкурентен на автомобилния транспорт и съответно да започнем да очакваме драстично подобряване на качеството на въздуха. Т.е. само ако си спестим асфалтирането на двора на двета ОП-та ще можем да постигнем половината от тази цел. Отварям още една скоба да коментирам вече реализираните разходи за техника втора употреба, която ОП “Градини и паркове” закупи наскоро. Една проста проверка в интернет ни казва, че Общината е изхарчила ок. 4 пъти повече за тези автомобили и техника, отколкото е пазарната им стойност. Т.е. само от там е можело да се спестят около 700 хил. лв. или 7 км. велоалеи.

2. 6 250 дървета с включени разходи за засаждане и поддръжка и поливане за 3 години напред (около 400 лв. за 1 дърво). Съвсем наскоро присъствах на комисията, която разглеждаше новия проект за квартал на мястото на бившия Захарен комбинат. Там се предвижда да бъдат отсечени ок. 200 дървета. С парите за асфалтирането на дворовете на двете ОП-та могат да бъдат засадени 25 ПЪТИ повече дървета от гората, която ще загубим в Захарна фабрика. Не знам колко кислород е това.

3. 10 хил. кв. м тротоари на единична цена ок. 250 лв за 1 кв.м. (която цена е доста завишена и вътре не се смята отстъпка за количество). Т.е. 10 км тротоари широки около метър (защото и такива нямаме на места) или 5 км. тротоари по 2 м широки.

Точно да оправим дупките в Кършияка. Когато има условия за ходене пеш, хората ходят пеш и въздухът е по-чист.

Не искам да коментирам останалите разходи, засега само горното и това което не спирам да казвам от доста време насам: Няма смисъл да се харчат пари за въвеждане на зона с ниски емисии, ако ще се вкарва допълнителен трафик в центъра с пробива при Водната палата. Защо изобщо ги коментираме тези зони и смятаме да се харчат пари за тяхната реализация?”

 

Снимки: Milena

Споделете ни във:

1 коментар за “Добромира Костова:Вместо да асфалтираме дворовете на “Чистота” и “Градини и паркове”, нека да оправим тротоарите на Кършияка

  1. Да, ама асфалтовото “лоби” под масата здрависва ЯКО, какината – коя пенсионерка спъваща се из тротоа… пардон, скоростните велоалеи ще може да
    НАДЦАКА АСФАЛТОВ МАФИОТ?

    (Изгодно купувам калдаръми =вековно загладени. сиенит/гранит= след асфалтирането на Хисар Капия и ТриХълмието! Количествата павета ги набавихме -квадратни, както и луксозните дълги с бордщрите и елементи от ръчно дялан сиенит = само твърда валута, молим)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.