Архивите разказват: Най-известният човек на планетата (ГАЛЕРИЯ)

Актуално Забравеният град Новини Фотогалерия

108-те минути в Космоса променят животът на  Юрий Алексеевич Гагарин завинаги

Първият човек, летял в Космоса, е Почетен гражданин на Пловдив

Той няма нужда от представяне, закото и днес 59 години след направената от него “голяма крачка за човекедтото”, продължава де е най-известният човек на планетана. Е, има вероятност да е популярен и извън нея, но засега тази информация не е потвърдена от извънземни източници.

А най-известната снимка на най-известния човек на Земята – тази с белия гълъб, за която се твърди, че дори е вдъхновила Пикасо за неговата творба – е направена в най-обичания град – Пловдив.

На нея той е заснет след като ученици от града му подаряват птицата по време на посещението м, през май 1961-ва година.

Снимката е преди изстрелването на Восток и излитането на Гагарин, в автобусчето на път към космодрума в Байконур. Космонавтът на заден план е подготвяният за дубльор на Гагарин Герман Титов. [Wikimedia Commons CC by 3.0]

Гагарин по време на тест в Звездното градче, Русия, през ноември 1959 г.

Гагарин е роден на 9 март 1934 г. в село Клушино, близо до град Гжатск (днес в Гагарински район), Смоленска област, Русия.

Гагарин преди излитането. По време на полета на Гагарин не е дадена възможност за контрол над кораба заради непредвидимата реакция на ума към физиката към настъпилата безтегловност. Учените не искат да рискуват сигурността на мисията. Има запечатан в специална опаковка код, който в непредвидена ситуация позволява на космонавта да поеме управлението. На борда също така има и запаси с храна и вода за 10 дни в случай на злополука.

Отначало върху скафандъра на Юрий Гагарин не е било написано СССР. Но при подготовката за излитането му, малко след свалянето на Ю-2, на подготвящите инженери им идва наум, че при приземяването на космонавта той може да бъде взет за американски шпионин. За да предотвратят евентуално посегателство, инженерът с най-калиграфски почерк изписва върху каската на шлема буквите СССР.

На 12 април 1961 г. в 9 часа и 7 минути московско време Гагарин излита от космодрума “Байконур” на космическия кораб “Восток 1” с ракета носител Р-7. Корабът прави една обиколка около Земята. Тъй като системите за приземяване на “Восток 1” не са били достатъчно изпробвани, на височина 7 километра Гагарин взема решение да катапултира и да се приземи с парашут.

В книгата си “108 минути, които промениха света”, публикувана в навечерието на 50-годишнината от историческия полет на Гагарин, журналистът Антон Первушин разкрива, че изчисленията на специалистите за мястото на кацането са били грешни. Затова и никой не е чакал Гагарин там. Съветските власти са прикрили факта, че космонавтът се е приземил на 300 км от очакваното място.

Новината за полета на човек в Космоса мълниеносно обикаля целият свят. След два дни Гагарин е тържествено посрещнат на Червения площад в Москва пред десетки хиляди ентусиазирани хора. Датата 12 април започва да се чества като международен ден на авиацията и космонавтиката.

От лятото на 1966 г. се подготвя за нов космически полет. През тези години СССР започва своя лунна програма. Един от трениращите за полет до Луната е и Гагарин. Първият изпитателен полет в пилотиран вариант е планиран за април 1967 г. За него се подготвят Владимир Комаров и Юрий Гагарин. Решено е с кораба “Союз-1” да лети Комаров, за да не се рискува живота на Гагарин. Полетът завършва фатално – машината се разбива при приземяването и Комаров загива.

В края на април 1961 г. Гагарин започва своите задгранични посещения, които продължават две години. Посещава над 30 страни и се среща с хиляди хора – крале и президенти, политически дейци и учени, артисти и музиканти.

Гагарин е обявен за почетен гражданин на градове от Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка. По време на своите пътешествия обикаля света три пъти.

Руският космонавт е приветстван от Фидел Кастро на 27 юли 1961 г.

Гагарин е във френската столица да присъства на конференция на аеронавтиката, 27 септември 1963 г.

Руските космонавти Юрий Гагарин и Валентина Терешкова на пристигането си в Ню Йорк на 15 октомври 1963 г.

Смъртта му ще остане загадка. Обстоятелствата около смъртта на Гагарин досега не са напълно ясни. Съществуват редица противоречиви версии за неговата гибел.

Официалната версия е следната: По време на тренировъчен полет самолет УТИ МиГ-15, се разбива на 27 март 1968 година в 10:31 сутринта в района на село Новосьолово на 18 км от град Киржач, Владимирска област. Това се случва в условия на лоша видимост — долната повърхност на облаците е била на 300 метра от земята. Самолетът влиза в свредел. За да го извадят от него, на пилотите не достигат няколко секунди. Телата на Гагарин и Серьогин са кремирани и прахта им е погребана в стените на Кремъл на Червения площад. Катастрофата обаче поражда поредица конспиративни теории.

При пристигането си в Пловдив, само месец след осъществяване на полета, с красив почерк Юрий е написал на руски език в Книгата за гости на хотел Тримонциум, където е бил настанен:

„Много съм благодарен на комплекса за няколкото щастливи минути, които прекарах тук. Желая ви да имате по-здрави връзки с туристи от всички страни и континенти, а в бъдеще- с туристи и от други планети!” 

Датата е 23 май, 1961г. Посланието е написано с плътно черно мастило, вероятно от квалитетна писалка.

Предполага се, че първият космонавт е пил кафе на терасата в хотела с първите хора в ЦК малко след като приел званието Почетен гражданин на Пловдив. За документът, който има голяма стойност според историци, са знаели само двама души от персонала и тогавашното ръководство на Тримонциум. Книгата за похвали и оплаквания е била на рецепцията до 1998г., но малцина са се заглеждали из прашните й страници, на една от които седи подписа на Гагарин.

Архивите разказват: На 2 септември 1956 г. в Пловдив е открит Хотел-ресторант „Тримонциум“

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.