АктуалноГрадътКултураНовини

По-малко от месец преди откриването, още не се знае кой ще управлява галерията на Гладстон

Три седмици остават до обещаната дата, но още няма яснота кой ще ръководи пространството

В Градската галерия още не знаят дали те ще управляват мястото

Теодор Караколев

На 2 септември трябва да бъде открита галерията на „Гладстон“, издигната на мястото на бившата галерия на Дружеството на пловдивските художници. Сградата е с две изложбени пространства. Финансирането и инициативата за строежа дойде изцяло от Община Пловдив, като през последните около 12 месеца пловдивското общество стана свидетел на множество скандали – бързо събаряне на старата сграда, липса на конкурс за новата ѝ визия, неясно проектиране и напускане на първия ѝ архитект, след което отново анонимно проектиране, чак до днешна дата.

Днес сградата вече е почти готова. Кметът Иван Тотев обеща откриване на 2 септември. До момента обаче не е ясно кой ще стопанисва пространството. „Фаворитите“ са Дружеството на пловдивските художници и Градската художествена галерия.

Дружеството е особено активно в защитата на бившия си дом. На няколко пъти членове и лидерът Снежана Фурнаджиева имаха остри изказвания, а на последната сесия на Общинския съвет дори протестираха по време на заседанието. Организацията, която обединява част от пловдивските художници – сама по себе си частна и независима структура – залага на традицията. Дълги години това е мястото, което ДПХ наема, обитава и управлява.

Общинската управа обаче за момента не показва твърда позиция по въпроса. Отношенията между Иван Тотев и Снежана Фурнаджиева са на приливи и отливи. От гледна точна на администрацията, това е общинска сграда, построена с общински средства. През годините местната власт показа, че не склонява лесно да отдава общински имоти на независими структури.

Така например кино Космос, за което бе изработен детайлен и професионален бизнес план за управление чрез самоиздръжка от „Колектив Кино Космос“ не бе отдадено на организацията, а сега предстои ремонт и, поне по медийни изказвания, управление подобно на това на ГДК „Борис Христов“. Сградата на „Баня Старинна“, дълги години управлявана от „Сдружение Изкуство днес“ също бе отнета и предадена на Градската художествена галерия.

Така именно ГХГ – Пловдив изглежда вероятен нов управител на галерията на „Гладстон“. Така тя получи и новото място в бившия „Детмаг“. За управлението на пространството, обаче, пловдивската общественост научи едва ли не в деня на откриването – легендарният и известен на всички „Детмаг“ получи странното име „Капана“, а управлението бе дадено на Градската галерия.

Няма нищо необичайно в това общинските пространства да се управляват от общински структури. Проблемът е в липсата на обяснение и яснота какво, кога и защо се случва. До откриването на галерията на „Гладстон“ остават само 3 седмици – ако се открие в обещания срок. Дори в самата Градска галерия не знаят дали те ще се настанят там. „Нямаме потвърждение от общинската управа кой ще управлява това място. В момента топката е изцяло в общинската администрация“, коментира за „Под тепето“ Красимир Линков.

Дори днес да се вземе това решение, 3 седмици са смешно кратък срок за изготвяне и подреждане на сериозна изложба. Така отново има опасност да открием ново изложбено пространство с набързо и повърхностно подредена изложба.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Лелката, организирала 450 самозвани самодейци в Агитка следва да си оформи частната си практика както всички останали галеристи – да си регистрира СВОЯ ГАЛЕРИЯ.
    Стига сте цицали Общината (която сега търси да заборчлее с още 13 милиона на мой гръб)!
    Нямаше да загубят докопания имот от СБХ, ако умееха да го стопанисват, варварите АРТАДЖИИ ИЗКУСТВЕНЯЦИ.
    ДП“Художници“ не са СБХ, истинските собственици, а са агитка самозванци. Фирмаджийска.
    Кмете, лошо пише ако и сега дадеш КЛЮЧЕ НА ОРТАЧКА.

  2. Е, не, писна ни вече да отбелязваме всеки път, че акад. проф. д-р арх. Кара Кольов, Хонорис Кауза на Врачанската МАГНАУРА е недоучил, недообразован полуграмотен писач с кофти словесност, който драпа да КОЛИ И БЕСИ Архитектурата (сякаш КАБ и САБ нямат Колегия).
    ‘Оди да се произнасяш по ветеринария, бе сульо, ЧУМАТА ИДВА

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина