АктуалноГрадътЗдравеНовиниПУЛС

Още две медицински сестри в УМБАЛ „Пълмед“ са дали положителни проби

Те са работили с 52-годишния лекар в Спешното отделение на болницата

Жените са здрави, нямат симптопи, заяви д-р Манчева

Болницата няма да се затваря, а се реорганизира, категоричен е ген. Мутафчийски

Готови са резултатите на медицинския персонал, който е работел заедно със заразения с коронавирус 52-годишния лекар в Спешното отделение на УМБАЛ „Пълмед“ в Пловдив. Две медицински сестри от екипа на болницата са дали положителни проби за COVID-19, потвърди ген. Мутафчийски.

Болницата няма да се затваря, а се реорганизира, категоричен е шефът на щаба.

Има стандартни мерки, които се приемат, обясни той в отговор на въпрос „Как се процедира в болница, в която е установен случай на заразен?“

„Болните с коронавирус се лекуват в болница и те, като се установят в болница, не значи, че ще се затвори болницата. Има 24-часова процедура за дезинфекция и установяване на контактните лица. И ако отделението не е инфекциозно, но там е установен болен, това не значи, че това отделение ще спре да работи. Даже напротив, то може да започне да работи дори веднага за коронавирус инфектирани.

Между другото доста от лекарите и сестрите в Китай и в Италия са болни и работят. Това са фактите!“

Главният санитарен инспектор допълни, че стремежът на Щаба е затварянето на лечебното заведение да не е повече от 24-часа. През това време трябва да протече реорганизацията му. „Болниците ни са организирани различно. Някои са на павилионен принцип, в други всичко е струпано в една сграда и там трябва да видим какви са възможностите.“

Никой, никъде по света не може да си позволи да затвори болница в този момент, заяви инспекторът.

Директорът на РЗИ – Пловдив д-р Ваня Танчева – Манчева уточни, че с пробите на двете сестри вече става дума за трима заразени, които са били в контакт с лекаря. Третият е съпругата му, припомни тя. И трите жени са под карантина още от деня, в който излезе положителният резултат на лекаря от Спешното отделение на болницата. Жените са здрави, нямат симптопи, заяви д-р Манчева пред бнр.

Припомняме, че Спешното бе затворено по процедура за 24 часа и дезинфекциарно, а дейноста му пренасочена в други помещения.

 

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина