АктуалноГрадътМненияПод ножа

Кой е „императорът” на Пловдив?

Оправданият за аферата Младо вино Радостин Илиев е собственик на 100 % от Стайновата къща на Таксим тепе

Бизнесменът взима мерки за сигурност още преди да се е нанесъл в архитектурното бижу на Светослав Грозев, което преформатира по свой вкус

Иво Дернев

Императорът на Пловдив. Така вероятно иска да се чувства, а и ще се чувства, собственикът на знаковата баухаус къща на Таксим тепе, щом се нанесе да живее в деформирания след ремонтните дейности архитектурен шедьовър на Светослав Грозев. Кой е човекът, който ще живее на върха на древния град и ще наблюдава живота му отвисоко, като истински господар на хълмовете и положението като цяло? Този въпрос си задават не само изкушените от архитектурата хора, пред чийто погледи Стайновата къща излезе от естествените си обеми и линии. Питат се и всички онези, за които сградата на Таксима е просто най-апетитния и може би скъп градски имот. Е, Под тепето ще ви отговори.

Човекът, който препроектира Светослав Грозев по свой вкус и всеки момент ще заживее в архитектурния му бисер, е Радостин Илиев. Още с началото на строителните дейности на обекта ви разкрихме името му, но не бяхме сигурни, че той е едноличен собственик в Стайновата къща. Научихме, че Радостин Илиев е собственик на 100 процента от нея.

Към днешна дата той е едноличен собственик на дружеството „Р-Транс- Радостин Илиев” ЕТ. В годините, според регистрите, е имал участие в други фирми- „Р-Транс 2000” ЕООД и „Рикомерс 2000” ЕООД.  Последното дружество бе обявено през 2008г. за особено голям длъжник към хазната и в последствие обявено в несъстоятелност.

Последните две фирми обаче изплуваха и покрай така наречената афера „Младо вино”, по която обвиняем бе Радостин Илиев. През 2013г. шумното дело завърши с потвърдена от ВКС оправдателна присъда по отношение на всички обвиняеми – Радостин Илиев, Ивайло Делчев, Димчо Ангелов, Георги Господинов, Младен Димов, Стефан Кисьов и Атанас Иванов. С присъда на Пловдивския окръжен съд те бяха признати за невинни в това през периода от 03.08.2007 г. до 06.06.2008 г. са източили 8 882 683 лв. ДДС. Седмината са невинни и по обвинението за участие в организирана престъпна група, образувана и ръководена от Радостин Илиев в качеството му на управител на Риком ЕООД.

Според ВКС основната дейност на подсъдимите се е изразявала в закупуването на недвижими имоти от управляваните от тях фирми и препродаването им помежду им за кратки периоди от време, през което цената им значително е нараствала. Всички сделки са надлежно изповядани пред съответния нотариус, платени са изцяло дължимите държавни, общински и нотариални такси.
Сделките са надлежно отразени в счетоводството на всяка от регистрираните по ДДС фирми, включително и в дневниците за продажби, след което са подадени съответните Справки декларации.В обвинителния акт се твърди, че именно справките декларации, подадени до ТД на НАП Пловдив са с невярно съдържание. Това обаче в конкретния казус за всички случаи не е така, счита ВКС. Във всички депозирани в НАП, коректно са отразени всички обстоятелства. Прокуратурата настояваше, че невярно била отразена цената на имотите, която била завишен. Но съдът посочи, че подсъдимите не биха могли да посочат друга цена, различна от отразената в нотариалните актове.

Съдебните неволи на Илиев вече отдавна са в миналото. В нестоящето той има далеч по-приятни задължения от тези, да отговаря пред Темида- да насели и оживи Стайновата къща на Таксим тепе. Тя вече е напълно ремонтирана и напълно пригодна за това. Строителни работници довършват последните детайли по ремонта й, като в подстъпите към нея откъм храма „Св. Николай“ вече дори е сложена кабина за живата охрана. Явно да си „император“ на Пловдив, живеещ на върха на града, не е напълно безопасно удоволствие.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Този обаче промени къщата и отвън. Разбира се, няма как всеки богат собственик да е достатъчно образован и културен, но интересното е – кой архитект му е слугувал и колко са прибрали от НИНКН този път?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина