ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноВластГласовеГрадътИзбориМненияНовини

Кандидатът за кмет на Демократична България: Градът трябва да е побран в джоба на всеки един от нас

Пловдив трябва да е град с електронно управление, с електронна администрация и публични услуги, заяви адв. Атанас Костов

Ще разпорим подплатата на корупцията и ще покажем новата дреха на Община Пловдив, подчерта той

Иво Дернев

„ Честен, чист, открит човек. Лидер и експерт, който може да обединява хората”. Така местният лидер на Зелено движение Добромира Костова представи Атанас Костов- кандидатът за кмет на Демократична България. От 20 години той е адвокат в сферата на интелектуалната собственост. Не скри, че пътува почти всеки ден до София, тъй като 90 процента от делата му са със столична подсъдност, но няма търпение да се върне в любимия си Пловдив и да види тепетата от магистралата. „Не се преместих в София, тъй като Пловдив дава бъдеще. Трябва да го развием и да го направим привлекателен за младите хора, за да останат тук”, каза адв. Костов.

В представянето на приоритетите си акцентира на електроното управление и администрация, на електронните референдуми. Смята, че градът трябва да е побран в джоба на всеки един от нас.

„ Професионалните политици нищо друго не са работили, освен да бъдат политици. Бълват кухи и заучени фрази, без конкретика. Ние ще заложим на конкретиката”, каза кандидатът за кмет на Демократична България. Убеден е, че липсата на информация и прозрачност в много случаи значи корупция. „Ще разпорим подплатата на корупцията и ще покажем новата дреха на Община Пловдив. Ще сменим системните играчи и професионалните политици. Ще наложим нови дрехи на политиката в Пловдив”, допълни адв. Костов.

Той е семеен, баща на едно дете. Има висше юридическо образование, придобито в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. Автор е на 5 монографии в областта на правото и около 80 научни статии. През 2017г. е бил номиниран за “Адвокат на годината в България”, а през миналата 2018 година кантората му “Юсаутор” е била номинирана за “Кантора на годината в България”.

Като един от малкото юристи в областта на “Интернет правото” и кандидат за кмет на Пловдив, аз съм изкушен от идеята да видя родното ми място превъплътено в град от 21 век – град с електронно управление, с електронна администрация и публични услуги, с електронни инструменти в областта на културата, транспорта, екологията, местните референдуми, с електронни здравни досиета, с електронно образование и социални услуги.

Защо всичко това е важно за гражданите на Пловдив? Защото електронното битие на един модерен град, побран в джоба на всеки от нас води най-вече до толкова липсващата ни прозрачност – прозрачност в изразходването на обществените финанси, яснота при провеждането на обществените поръчки, строг контрол над лицензионните и разрешителни режими, приоритет на Община Пловдив. Липсата на тези инструменти в настоящето води до липса на информация как се изразходва бюджета на Общината по пера, кои субекти получават достъп до публични средства, на какво правно основание, в каква конкурента или конкурсна среда тези субекти са участвали, за да достигнат до разходване на общински средства? Давам пример – в сайта на Министерството на финансите има ежегоден, електронен финансов отчет по пера за приходите и разходите  в държавния бюджет – такъв документ никога не е съществувал на страницата на Община Пловдив. Пловдивският гражданин не знае, не вижда и в крайна сметка спира да се интересува как се харчат неговите местни данъци и такси за градоустройство, за почистване, за образование, за екология, за медицина?”, каза в представянето си адв. Атанас Костов.

„ Корупцията в местната администрация тотално измести законността – последната остана едно понятие от учебниците, което рядко бива отстоявано от Община Пловдив по какъвто и да е начин, камо ли в съда. Достъпът до обществена информация, електронен инструмент за сигнали на граждани, за издаване на официални и лични документи – всичко това дори не е и коментирано от “незаменимите”, но вечно обидени на някой обитатели на гишетата.

Градът ни е не само политически, но и физически непочистен, потънал е в прах и твърди частици, защото все някой сече дърветата му без контрол и визия за озеленяване, здравословна и екологична градска среда. В Община Пловдив работи един единствен ландшафтен архитект – жена, която е в майчинство. Доскоро темата за мръсния въздух бе определяна от кмета на Община Пловдив като “дъвка за дъвчене”. Поради това Пловдив е един от градовете с най-мръсен атмосферен въздух в Европа – това не е мое твърдение, а информация от докладите на Европейската комисия. Визия за промяна – конкретни мерки, липсват. Като астматик преди няколко години си позволих в този контекст да коригирам поведението на директора на РИОСВ Пловдив и директора на Шесто РПУ, които твърдяха, че горенето на гуми в Изгрев не е екологичен проблем, а и освен това се случва извън работното им време, което превръща този факт в нормална според тях житейска ситуация. Сезирането с тези два казуса на Пловдивската прокуратура доведе до стандартното прекратително постановление с мотива “няма данни за извършено престъпление”. Нашата коалиция твърдо е решена, чрез законови средства да промени тези стандарти на пловдивските институции, най-вече в полза на гражданите и обществения интерес, определян от понятието здраве и “право на живот, които са формулирани като основни права в българската Конституция”, допълни кандидатът за кмет.

Той е за създаването на ефективни нормативни промени на местно ниво за стимулиране на бизнеса, гъвкавост при предоставяне на лицензионни и разрешителни режими, данъчни облекчения, изграждане на адекватна инфраструктура, градски и междуселищен транспорт, обслужващ граждани, работници, студенти, ученици и туристи. Лансира идеята за

създаване на единен инструмент, който да се зарежда през мобилни устройства и да дава пълна информация къде се намираме, с кой рейс пътуваме, коя е следващата спирка, кой музей може да бъде посетен.

Други фокуси са рестарт на работата по превръщането на летище Пловдив в транспортен и търговски хъб,  иновативно образование на европейско ниво, последователни политики в сферата на културата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

    1. Човек, явно не излизаш от вкъщи. Целият град говори точно за тази личност, а в интернет какво става………………..лудост е! Костов, благодаря ти, че ни даваш това, като в „Ууудсток“ се чувствам. Ти си меееееен! Пак съм хипи човек, благодаря ти! Знам, че си там и ме разбираш!

  1. Костов е пич, знаем се от деца от хора на момчетата, от малък е железен. Следя го всеки ден. Понамачка арогантнистта на онези комунистически селяндури Батаклиевите, спомням си че беше погнал и шефа на РИОСВ за мръсния въздух и шефа на КАТ заради стандартните неуредици по издаването на една шофьорска книжка. С теб сме Насе, натискай пич! Нали знаеш, че само “момчешката секта” е 3000 души! Джиги, джиги, джиг, ой, ой, ой! Мачкайййййй!

  2. Успех, дано истинските хора на Пловдив не изберат сливата Славчу или пияндето -гербав лизач Зику…

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина