АктуалноГрадътИзпод тепетоМненияНовини

Графит на брадат лешояд ще покрие сграда в Пловдив

Акцията е на „Зелени Балкани”, организацията събира предложение за фасада

Снимка: Didier Peyrusqué, Зелени Балкани

Фасадите на 5 сгради в областни градове ще бъдат изрисувани с мащабни графити от 150 кв. м на емблематични за българската природа видове, които са под закрилата на мрежата „Натура 2000“. До 1 май сдружението „Зелени Балкани“ кани собственици и стопани на сгради от Пловдив, Бургас, Варна, Свиленград, Стара Загора и Хасково да подкрепят неговата работа за „Натура 2000“, като предложат своята фасада, която да бъде една от изрисуваните.

От „Зелени Балкани“ съобщават, че петте емблематични за „Натура 2000“ вида са избрани като „едни от най-редките и красиви видове в българската природа“. Ще бъдат изобразени брадат лешояд, червеногуша гъска, делфин, прилеп и белошипа ветрушка. От сдружението работят по петгодишен проект със съфинансиране от Програама ЛАЙФ на Европейската комисия под името „Натура 2000 – нови хоризонти“, в който разясняват смисъла и ползите от защитата на „Натура 2000“ чрез птици и животни, които са знакови за опазената българска природа. Тези видове доказват, че запазената природа от „Натура 2000“ в България може да бъдат ресурс както за по-добро качество на живот, така и за туризъм, разясняват природозащитниците.

За Пловдив е предвиден графит на Брадатия лешояд. За „Зелени Балкани” този вид е символ на българската природозащита. Брадатият лешояд е изключително красива и величествена птица, която не се среща в дивата природа в България от 1970-те години. Природозащитниците работят от 2008г. за завръщането на редкия вид в България с развъждането му в Спасителния център в Стара Загора и пускане на малките в рамките на европейски програми за реинтродукция.

„Зелени Балкани“ търсят кандидати, които до 1 май да предложат за изрисуване фасада от петте областни града. Повече за критериите за сградата и формата за заявка можете да видите тук.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина