АктуалноМненияНовиниПод ножа

Студенти от МУ-Пловдив: Университетът трябва да бъде управляван не като БАН, а като място за изучаване на медицина!

Време е нещата да се променят, заявяват обучаващите се по повод интервюто на проф. Костянев и лансираната от него кандидатура

След откритото заявление на отиващия си Ректор, че проф. Мурджева е неговият наследник в деня на срещата на четиримата кандидати за поста със студентската общност, бъдещите медици излязоха с остра декларация

 „Хубаво е да имаш Ферари, но още по-хубаво е да има човек, който може да кара това Ферари правилно”

Студенти от Медицински университет – Пловдив реагираха остро на изявлението на действащия ректор вчера, че „единственият достоен“ според него наследник на стола му е професор Марияна Мурджева.

Припомняме, че „Мантрата за скрития трети мандат“ бе отричана на думи до вчера – деня, в който всички четирима кандидати за Ректор на ВУЗ-а се срещнаха със студентите. Среща, която протече в атмосфера на информираност, диалогичност и откритост.

Позицията на студентите е публикувана на алтернативна страница в социалната мрежа, тъй като не им се позволява достъп до официалната университетска страница.

Ето и декларативното съобщение без редакторски намеси:

„Добър вечер, спите ли?

Ако някой не е разбрал тази седмица ще има избори в МУ-Пловдив за нов ректор. Колелото се извъртя и стана време дадено ръководство да си отиде – съвсем нормално. Или поне този, който е най-отпред. Два мандата взети, два мандата изпълнени. Такъв е правилникът. Дотук всичко нормално.

Това, което обаче отвращава е фактът, че в рамките на 1 цял месец старото (отиващо си) ръководство лансираше на страницата на МУ-Пловдив своя нов кандидат. Тази страница би трябвало да споделя неща за студентите – новоприети (сетиха се – пуснаха няколко публикации последните дни); за тези, които са по-горни курсове, за стажанти и т.н.

Обаче – не. „Дайте да лансираме нашия кандидат. После ще вземем да кажем, че другите водят агресивна кампания. И хората ще ни изберат, защото сме жертва.“

Няма да коментираме това, че някой си се напил млад соцмладеж, пък се дървил на полицаите, пък после реваха, че са го били, пък после нещо си там и накрая – света вода ненапита. Защото ако го коментираме, ще излезе, че „на виждате ли някой пак ни скача“.

Пиша тази публикация като студент в този университет и като част от екипа на тази страница. Една страница, която е на университет и в този университет ще има избори за ректор не трябва по такъв махленски начин да се опитва да манипулира мнението на избиращите, като лансира кандидата на старото ръководство. Нали затова ви е ТрафикНюз? Ето – правят ви интервю там, качвайте си го там.
Ако все пак решите – ми предложете мнението и на четиримата кандидата, а не само на един. А не само на определен.
Грозно е. Наистина.

Но все пак този университет има и други грозни неща, които трябва да изчисти през следващите години. Метод на изпитване (като тук не стига само проверяване). Липса на достатъчна практика – все пак това е Медицински университет, а не БАН (нали?).

По време на отиващото си ръководство (или пак казвам – на лидера на това ръководство) университета дръпна много напред откъм база. Факт. Но това не е достатъчно. Защото хубаво е да имаш Ферари, но още по-хубаво е да има човек, който може да кара това Ферари правилно.

Аз няма да ви казвам за кого да гласувате. Може би защото не съм фен на старото отпреди 90-те години разбиране – с аплодисменти дружно да махнем Живков, че да сложим Младенов (https://bg.wikipedia.org/…/%D0%9D%D0%BE%D0%B5%D0%BC%D0%B2%D… ). А може би, защото не управлявам страницата на МУ-Пловдив (явно практиката там е такава).

Само ще кажа, че е време нещата да се променят. Българските студенти да имат достъп до повече практики, до повече технологии на университета. А не само да седим и да говорим как сме били пред МУ-София или МУ-Варна (да не се обиждат изброените) по дадена техника, която тесен кръг (чуждестранни най-вече) студенти виждат (и то понякога).

И за финал ще кажа:
Уважаеми управляващи страницата на МУ-Пловдив, вземете качвайте повече неща за учащите в този университет. Вземете да качвате информация за изпити, за обучение (това го правите чат пат като няма избори).
Вземете да използвате страницата по правилата, за които е създадена.

П.П. Университетът трябва да бъде управляван не като БАН, а като място за изучаване на медицина, дентална медицина, фармация. Недейте да бъркате Медицински университет с този институт – оттук трябва да излизат подготвени кадри за болници, кабинети и фармацевтични компании, а не хора, които една вена не могат да хванат, поради липса на достатъчно практика.“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

18 коментари

  1. Разбира се, че може да посочи като свой приемник и продължител на постигнатото човек,който ще надгражда, какво нередно има ? Всеки лидер може да посочи свой приемник.
    Респект за проф.д-р Костянев преобрази МУ Пловдив.

  2. Разбира се че може да посочи като свой приемник и продължител на постигнатото човек който ще надгражда, какво нередно има всеки лидер може да посочи свой приемник.
    Респект за проф.д-р Костянев преобрази МУ Пловдив.

  3. Обръщам се към Коментар. Да бил съм в такъв факултет. Да нерските са строги. А вие докато сте бил, надявам се че сте, да ви направи впечатление натовареността на програмата, дребни детайли като обедна почивка за всички? Случайно да бяхте задължен и заплашен да посетите всяка една лекция и после преподавателят да иска точно абсолютно неговите думи да се првповтарят на изпита? Или случайно присъствахте ли на изпит, изпитаха ли ви? Не говорим за отсъствия от упражнения, това е недопустимо по мое мнение. Да учи се, да строго е и то много. Но има множество дребни нюанси които придават един много по-различен тон на целия облик на следването там.

  4. Здравейте. Искам да ви кажа, че живеем в демократична държава и всеки жител на РБ без значение възраст, пол, вероизповедание и политическа принадлежност може да изразява каквото си иска мнение и за когото си иска. А относно колегата по горе, който коментираше, че студентът не е бил роден при смяната на Тодор Живков, за да коментира и че, не може да казва даже името на Проф. Костянев и че никога нямало да стигне титлите на сегашния ректор…ще му кажа, че явно му е малко повечко самочувствието. Да вземе да се успокои малко, защото мога и аз и всеки да си говоря, за който си поискам.Искам да кажа, че постиженията човешки не са в титлите и държавните длъжности, а в достойнството, ума и духа на личността. Пожелавам точно този кандидат за ректор, Човекът, да бъде избран. Здраве и късмет за всички!

    1. До денталния лекар – ако наистина си учил дентална медицина в МУ, ще трябва много да се замислиш преди да пишеш. 2/3 от хабилитираните лица са откровено неграмотни, а също така – професионални инвалиди! Животът им минава в интриги, клюки и „аз на тебе, ти на мене“. Дисертациите, които пишат са преписвани по най-тъпия начин – от Гугъл. Упражненията, които провеждат са под всякаква критика, голяма радост за студентите е, ако асистентът си мръдне зад–-ника от бюрото.

  5. Много прочетох по дадената тема и честно да си кажа,какви ли не глупости. Истината е,че дори сега аз да трябваше да избирам нов ректор,не виждам сред кандидатите „достоен“ такъв. Много мога да кажа за всеки един,както и да отговоря на всеки коментар под статията,но не това е важното сега.Само ще вметна към Г-н Кардиолога,че не знам г-н Кардиолог какво са Ви учили по бай Тошово време,но не е важно да си бил личен свидетел на дадени събития – за да знаеш ,че са се случили. За тази работа хората са измислили Историята.Гледайте си ехографа,пък и работата като цяло.
    Това,което направи,Чл.кореспондент проф.д-р Стефан Костянев е меко казано грозно,на предишните избори имаше подобни изпълнения.Явно той така си действа.Време е обаче тъй наречената „академична“ общност на университета,която не е обвързана партийно или лично с досегашното ръководство,надявам се това да е по-голямата част от ОС на МУ,да се вземе в ръце и да смени статуквото,ако не с по-добро,то поне с нещо различно.Знам ,че ще има партийни лекета ,които ще ми опонират и затова ще ги изпреваря.Ако имате нещо различно от вакуум между ушите,ще знаете,че промяната води до еволюция

  6. Да вече съм бил в голям Европейски Университет, но не съм видял така директно да се афишира името на единия кандидат от сегашния ректор и очевадно да се преекспонира в инернет пространството администрирано от университета… болно ми е за пореден път. Мила родна картинка.

  7. Обръщам се към „Студент Медицина“, защото основният материал от „студенти от МУ Пловдив“ наистина звучи като поръчков и леко комичен в напъна си да изглежда автентичен и смислен.
    Колега, ако сте студент с приличен успех и западен език, вероятно вече сте били на стаж в някой от големите европейски факултети по медицина. В този случай трябва да сте наясно как и колко се учи медицина там, при какви жестоки правила и условия се заверява семестър и каква драконовска дисциплина се спазва във всяко отношение при обучението на бъдещите лекари. И трябва да сте научили, че в много университети се допускат само до 6 (шест) отсъствия за учебна година (шест упражнения, не шест дни!). Говоря от горчив личен опит. А ако не познавате тези практики – разбирам Ви, че искате следването да е по-лежерно. Младост!
    Изберете си ректора, който Ви е на сърце. Но аргументът „много сте строги, следователно не ни разбирате“ малко ме издразни и затова пиша сега. Аз и като пациент си избрах за мен и близките ми джипи, който като студент не беше кръшкач и тарикат. И изобщо не съжалявам.
    Желая успех на Вас и на Вашия университет, който напоследък наистина много дръпна напред.

  8. Проф. Мурджева е вдин страхотен човек и преподавател. Но тези възгледи, с които ни запозна на срещата със студентите бяха меко казано строги. Съгласен съм с автора на статията донякъде, наистина това не е БАН – наказания и преследване на отсъствашите от лекции- това не е университет в 2020 година, а по скоро полицейско управление в разцвета на комунизма! Не засегна въпроса с изпитите – искаме да сме модерни, а всеки изпит е цяла сватба…трябва на първо място да помислите за студентите, и не да мислите за тях като чували с картофи, а като хора които влагат цялата си енергия и сила да осъшествят мечтата си. И да им помагате, не да ги спъвате с милион правила от които няма смисъл. Това е университет, не казарма. Искате нещата да се случват по европейски, ами погледнете зад лъскавите сгради които строите и вижте къде има гнило. Несъмнено има много хора които работят в тази насока, но 2-3 птички пролет не правят.
    Моите почитания към проф. Мурджева, но за моментното и изявление разбрахме, че въпреки дългогодишния опит истаж, тя е далеч от студентите и техните нужди. Техните истински нужди.

    1. Професор Баташки е номер едно! Забравете ги другите присмехулници и човечета!
      След това Е Проф Джамбазов!

      Другите не са лекари!

      Между тези трябва да е реалния избор

  9. Искам да кажа няколко неща
    1. „Студентът“, написал този пасквил не е бил роден, когато Др. Т Живков беше сменен с Др. Младенов, което ще рече, че е на моите години, т.е. на около 60 г., позната тактика от предишните избори, къртица на един от сегашните кандидати.
    2. През 8-те години манадат на член кореспондент проф. Стефан Костянев („авторът“ няма доблестта да изписва името и титлите му, защото НИКОГА няма да може да ги постигне ) МУ постигна технически, икономически и успех в качеството на медицинското образование, каквото не е имало да този момент – признават го всички живи досегашни ректори
    3. „Авторът“ няма доблестта да се подпише под пасквила си и много ясно личи почерка на един от кандидатите, чийто методи са известни от години и се крие зад „студенстки“ протести. Това е долно и той е страхливец
    4. Колкото до качествата на проф. Марияна Мурджева – делата й говорят вместо нея и не е необходима реклама, като на някой некадърници.
    Кампанята явно отново у гнусна, със заплахи и лъжи, повечето колеги няма да се подадат на грозните кални идиотски измислици, защото са истински лекари и преподаватели и на 13-ти петък няма да има кървава вакханалия, и истински честен и коректен избор.

    1. „Видял падането на Живков и идването на Младенов трябва да е на 60“. Това математиката не е като анатомията бе, катил. Да зубриш можеш явно, ама да мислиш – не.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина