Справка за съборената шнитерова къща: Конструкцията е масивна. Стените са тухлени, с дебелина 60 см.

За сравнение, стандартът за къщи с такива обеми днес е 25 сантиметра дебелина на тухления зид, плюс изолация и мазилка

Сградата е богато украсена с щукатурни елементи- хоризонтални пояси, вертикални ивици, монети и кръгове. Обемът е раздвижен, сполучливо хармонира със съседната сграда, пишат експерти за постройката в края на 70-те години

Иво Дернев

Собственикът на съборената шнитерова къща- паметник на културата оправда влизането на багерите в имота му с конструктивни проблеми на постройката, появили се след поройните дъждове. След случилото се няма как твърдението му да бъде потвърдено или отречено, а и вече няма значение. Така или иначе красивата стара постройка е унищожена и така или иначе   инвеститорът е нарушил законите, очевидно готов да поеме бъдещите финансови санкции от институциите.

Под тепето обаче се добра до документ, който отваря някои въпросителни. Според докладна от края на 70-те години, когато къщата е била вписвана като паметник на културата, конструкцията й е достатъчно масивна, а тухлените стени са с дебелина 60 сантиметра. За сравнение, стандартът за къщи с такива обеми днес е 25 сантиметра дебелина на тухления зид, плюс изолация и мазилка. Скъпото и луксозно изпълнение на зидарията може да набъбне до 38 сантиметра тухлен зид, плюс изолация и мазилка, но подобно строителство се прави изключително рядко.

Според справката от края на 70-те години, събореният паметник на културата е построен през 1912г. за жилище на влиятелен пловдивчанин. Имотът се национализира след 1944г., а през 1974г. постройката е превърната в детска градина.

„Сградата е двуетажна, с асиметрична фасада. Плановата схема е вестибюлна. В партера входният вестибюл обединява около себе си два салона, свързани портално, дневна и малка кухня. Вестибюлът има само свързваща функция. Вторият етаж има идентично разположение, но вестибюлът изпълнява функциите на хол.

Сградата е богато украсена с щукатурни елементи- хоризонтални пояси, вертикални ивици, монети и кръгове. Обемът е раздвижен, сполучливо хармонира със съседната сграда. Конструкцията е масивна. Стените са тухлени, с дебелина 60 см.”, пише в докладната.

Тя, за жалост, ще остане едно от малкото исторически сведения за това наследство на Йосиф Шнитер, заедно с няколко черно-бели фотографии, една от които успяхме да намерим. Насладете й се.

Exit mobile version