АктуалноГласовеГрадътКриминалеМненияНовини

По трима души на ден търсят помощ срещу домашно насилие в Пловдив

Жените в Столипиново не разпознават формите на насилие вкъщи

Троен скок на сигналите през юни и юли, отчитат от Джендър алтернативи

Таня Грозданова

Драстичен скок на жалби и търсене на помощ срещу домашно насилие и тормоз в Пловдив през изминалите два месеца, отчитат специалисти по темата.

„Поне по трима души на ден се обръщат към Консултативния център за превенция на фондация „Джендър алтернативи“, който се намира в Дом „Левски“. Помощ търсят не само жени, а и мъже, разказа Рада Еленкова – координатор на фондацията.

Тя, заедно с Анна Главинова, координатори на проекта „Знания за промяна“, насочен към уязвими групи от населението, с фокус към ромските жени, разказаха за работата си в Столипиново. Проектът е финансиран от Българския фонд за жените. Целта му е да информират жените с правата им, институциите, които могат да им помогнат, съдебната система и вариантите за справяне с проблемите.

В тази общност домашното насилие не се разпознава от жените. То се приема за нещо нормално, тъй като те от деца растат в такава „патриархална“ обстановка, показват данните от доклада по проекта.

“Нещо повече, в Националния план за интеграция на ромите жените се споменават само в главата за здравеопазване, по темата репродуктивни функции,“отбеляза Рада Еленкова.    

С помощта на ромски медиатор двете консултантки са провели редица срещи с жени в  Столипиново. На първата някои от тях дори дошли с мъжете си. Ромките разказват, че понякога идва полиция по сигнал и предупреждава насилник, но така проблемът не е решен.

От срещите те разбрали, че трябва да изискват копие от жалбата в полицията и протокол от посещението при насилника, и в случай на съдебен спор да имат медицинско свидетелство, което за съжаление се заплаща.

Има още един интересен факт, който не е достатъчно популярен – личните лекари също са задължени да издават медицинско свидетелство при случаи на домашно насилие. Те обаче масово отказват, защото не искат да ги „разкарват за свидетели“ в съда на по-късен етап.

По проекта е издадена информационна брошура с координатите на институциите и организациите, които могат да помогнат при домашно насилие.

C Консултативен център за превенция на домашното насилие може да се свържете на номер 0878/26 01 01, или на място – ул. „Райко Даскалов“ № 53, Дом „Левсни“, ет.2, стая 19 А.

При спешни случай може да позвъните на Кризисен център за жени и деца в гр. Пловдив на телефон – 032/81 40 72.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина