АктуалноГрадътЗабравеният градМненияНовиниПод ножаРазследване

Пловдивска митрополия се сдоби с най-апетитния имот в Пловдив

Николай Пловдивски взе сградата на Гръцкото училище на склона на Джамбаз тепе над понеделник пазара след серия от интересни маневри

Пловдивска епархия изкупила дяловете на осемте наследника, другата част от парцела приела като дарение от Георги Гергов

Митрополитът ще се мести в бъдещата обновена постройка, а до нея ще се строи нова църква

Само до скоро целият парцел се продаваше за милион и половина евро

Иво Дернев

Най-голямата епархия у нас- тази под тепетата, увеличи и без това гигантския си сграден фонд. При това добави към короната си от имоти истински диамант, който до преди това не е бил част от собствеността на църквата. Под тепето научи, че след серия интересни маневри на Николай Пловдивски, митрополията се е сдобила с най-апетитния имот в града- т. нар. Гръцко училище на склоновете на Джамбаз тепе над Понеделник пазара. Серия маневри, тъй като за да вземе парцела на върха на Трихълмието ведно сградата в него, църквата е трябвало да приеме едно голямо дарение и да извърши няколко имотни сделки, за да притежава 100 процента от собствеността.

И така. Два от етажите на сградата и прилежащата незастроена дворна площ от 270 квадратни метра епархията е получила под формата на дарение от Георги Гергов, който прави щедър подарък на Николай Пловдивски не за първи път. Другите два етажа и останалата част от дворното място духовниците са откупили от общо 8-те наследника, които са имали съсобственост там. Колко пари е платила митрополията, за да притежава дяловете на осемте наследника, само можем да гадаем. Факт е обаче, че тя участва като активно като купувач в една от най- знаковите имотни сделки на годината. Припомняме само, че цялата 4-етажна постройка с разгъната застроена площ  от 915 кв.м., както и дворното място от 1029 кв. м., доскоро се продаваха от агенция на цена от милион и половина евро. По прости сметки излиза, че осемте наследника би следвало да са търсили половината от тази сума, или 750 хиляди евро.

Проверка на Под тепето на място днес установи, че в парцела вече се извършват дейности по почистване. Има съдове за строителни и битови отпадъци, като явно имотът се подготвя за основен ремонт. Научихме, че сградата с толкова дълго историческо минало скоро ще има ново приложение, след като преди това е била първо Гръцко, а после Столарско училище. Там ще се мести Николай Пловдивски, вероятно с част от администрацията на митрополията. Какви са намеренията на владиката, не знаем. Много вероятно е той да заживее в бъдещата сграда, буквално сложил града в краката си. Научихме още, че в част от дворното място ще бъде построена нова църква. При положение че само на няколко метра по ската на Джамбаз тепе се намира старата Св. Петка- един от най-красивите пловдивски храмове.

До този момент проектни документи към НИНКН не са входирани. Каквото и да е решил да прави митрополит Николай на това място, той ще трябва да го съгласува с Националния институт.

Очаквайте продължение по темата!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

20 коментари

  1. Тази сграда е лицето на стария град. Не съм привърженик на Митрополит Николай, но за първи път одобрявам негово действие. Сигурно тази сделка е коствала много усилия на Митрополията. Този имот е редно да бъде на църквата. Нека и БПЦ да заеме полагащото й се място на визитната картичка на Пловдив. Браво на Николай!

  2. Няма достоен Пловдивчанин, който да може да си позволи закупуването на такива имоти. Сумите са твърде големи за такъв тип имоти. Хубавото нещо при тази, а и при подобни сделки е , че независимо от собственика този имот няма да тъне в разруха, ще се ремонтира и ще се получи нещо красиво. Молете се някой от изброените знайни и не знайни бизнесмени да купят и тютюневите складове и да ги реставрират. Няма кой друг – изтъркано но – Факт !!!

  3. Гергов ни е ясен. Православен бизнесмен, русофил, приятел на Костов и Първанов, комунист, спонсор, с интереси в туризма. Имаше подозрения преди години, че базата на архитектите Св. Кирик над Асеновград, която дядо Николай прилапа, ще отиде при Гергов. Не се случи. Ето и сега още едно добро богоугодно дело е сторил, дядо Николай да се възвисява над главите ни от новия си дом. Защо обаче нова църква в двора му? В Стария град? Като знаем какъв уродлив вид имат всички нови църкви, направо не е за мислене.

  4. Комунягите надигат глава и вадят кесията. И типично за тях, съдържанието на кесията не са го изкарали със собствен труд. Вътрешно партийна сделка се получава.

    1. Значи имало пари ….. Няма лошо, но църквата защо забравя започнали да се строят храмове, превърнали се днес в бунища и свърталища на какви ли не твари? Имам предвид уж втория по големина храм в България -в Ж. Р.“ Тракия“ срещу блок 14?! Срам ! Поне ги изровтете тези основи със

      земята! Да се отървем от боклуците поне!

  5. Политиците и техните служители отвратиха хората от държавата и в унисон с тях хора като митрополита се опитват да ги отвратят и от църквата! Тежки времена за българските християни!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина