АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеЗдравеНовиниПУЛС

Очаква се сериозна криза за маски, ако коронавирусът настъпи у нас

Предпазните средства са кът в Пловдив, огромни количества вече са препродадени в Китай, където са произведени

Ако преди епидемията една кутия с 50 маски за масова употреба са били продавани на цени от 1.60-2лв., сега се предлагат на цени от 18-20 лв.

Извънредното заседание на Съвета по сигурността свика днес министър-председателят Бойко Борисов във връзка с мерките и действията срещу разпространението на вируса COVID-19. Системата на здравеопазването се подготвя за очакваното влизане на коронавируса и у нас. Но дали пазарът на предпазни средства е готов за това? Проверка на Под тепето установи, че предпазни маски за масова употреба вече почти не се намират в Пловдив. От по-специализираните модели пък е почти невъзможно да се открият в мрежите от аптеки под тепетата. Това е валидно за цялата страна, както обясниха търговци на едро с фармацевтични продукти и консумативи.

Те очакват страната да влезе в сериозна криза откъм предпазни средства, ако COVID-19 влезе и на наша територия, както се и очаква след епидемията в Италия. Почти всички маски, които се продаваха у нас, са китайско производство. В момента обаче Китай произвежда маски само за локална употреба и не изпълнява заявки за износ. Нещо повече- големи количества от маските, които са се продавали на българския пазар, са били върнати към страната производител на многократно по-високи цени заради огромното търсене там. Търговец на едро разкри за Под тепето, че ако преди епидемията една кутия с 50 маски за масова употреба са били продавани на цени от 1.60-2лв., сега, ако въобще се намерят, се предлагат на цени от 18-20лв.

Търговци разкриват, че и преди влизането на коронавируса в Европа и връщането на част от маските в Китай, където са произведени, количествата им у нас са намалели заради традиционната зимна грипна епидемия. Сега ситуацията клони към критичност. От Китай продължават да търсят от стоката, която самите китайци са произвели, а в Европа тя вече се изчерпва. Има производство и в Турция, но и то не смогва да задоволи търсенето.

 

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина