АктуалноГласовеГрадътМнения

Оригинални нови и остарели идеи на обществено обсъждане за проблемите на транспорта в Пловдив

Слаб интерес проявиха пловдивчани към обявеното от „Бизнесът за Пловдив“ обществено обсъждане за транспортните проблеми на града. Едва 15-ина души присъстваха на разговора в зала „Съединение“ в Историческия музей, за да чуят концепцията на сдружението, представена от директора на организацията Ангел Стоев. Сред гостите на събитието бяха няколко обществено активни граждани, както и бизнесмени или бивши политици с опит в сферата.

Целта на срещата бе да се получат различни идеи за развитието на града и решаването на транспортните му проблеми, каза в началото инж. Любозар Фратев. В последните дни най-актуалният обект е т.нар. Бетонен мост, но той подчерта, че иска да се излезе от злободневната тема, и разговорът да бъде в по-широк контекст.

Така Ангел Стоев от сдружението сподели няколко от идеите на „Бизнесът за Пловдив“ за подобряването на транспорта в града. Една от най-интересните и смели идеи, която бе оповестена още преди месеци, е за премахването на жп-линията Пловдив – Филипово, която разделя бул. „Копривщица“ и прави пътуването в западните квартали на града по-трудно. Според бизнесмените линията може първоначално просто да намали значително своя капацитет, без физически да се премахва – това може да стане като преминават единствено товарни влакове през нощта. За останалите може да се използва алтернативен маршрут през село Скутаре, а пътуващите в посока Карлово да пътуват през гара Филипово, откъдето има добър обществен транспорт.

Сред другите интересни предложения от „Бизнесът за Пловдив“ са премахването на нуждата да се закупува винетка за използване на околовръстното шосе на Пловдив, кръгови кръстовища на „Васил Априлов“ с „Шести септември“ и със „Свобода“, както и поставяне на стрелки за постоянно зелено при десен завой на 19 кръстовища в града. Според бизнесмените има и няколко квартала, в които може да се уреди и еднопосочно движение по вътрешнокварталните улици, като един от тях е около „Васил Априлов“, „Пещерско шосе“, „Свобода“ и „Копривщица“.

След тях думата взеха граждани и други гости на събитието. Пловдивчанин се оплака от липсващата комуникация с общината. Той разказа, че е давал множество запитвания за различни проблеми към местните власти, свързани с транспорта, но не е получавал никакъв адекватен отговор. Според него общинската власт трябва да работи по-прозрачно. Той самият изрази критики към новите, т.нар. „умни светофари“, неработещата система за таксиване в автобусите и по други проблеми, като е давал и различни идеи към общината за тяхното решаване. „Възможно е моите идеи да не са най-добрите, но трябва да има поне някаква комуникация и обратна връзка“, каза той и добави, че от целия транспортен проект единствено велоалеите имат положителен резултат.

Бившият зам.-кмет от БСП Александър Константинов също даде своите преложения. Той разказа, че генерален план за транспорта е направен още през 2012 година, в който са дадени 39 препоръки, от които само по 5 е взето някакво решение в последните години. Като пример за неизпълнена идея той посочи липсата на ляв завой на кръстовището на „Гладстон“ и „Руски“, където е трябвало да бъдат „отсечени само две дървета“, за да се направи лента за ляв завой. Тези и други стари идеи възроди Константинов, който добави, че няма интерес те да се реализират от страна на местната власт.

Мнение по темата изрази и Веселин Дошков, който също припомни стари идеи. Според него проблемите с трафика могат да се решат, ако бул. „Марица“ се превърне в скоростна отсечка за връзка изток-запад. Това трябва да стане с изграждането на пробив под колелото на Водната палата. „Колко време губят хората в задръствания, ако сметнем това колко разходи са за всеки един човек“, каза той, без да коментира колко би струвал този пробив и как ще се финансира той. Дошков разкритикува и идеята за въвеждане на концепцията от повечето европейски градове за оформяне на зони с ограничение от 30 км/ч във вътрешнокварталните улици. Той направи необичайно сравнение със София, където по Цариградско шосе ограничението е 80 км/ч. Според него в Пловдив трябва да се изградят и множество кръстовища на две нива, като отново не се коментираше финансовата страна на въпроса, нито утвърдените европейски практики.

Идеите на „Бизнесът за Пловдив“ и тези, получени по време на общественото обсъждане, ще бъдат предоставени на Община Пловдив. Целта на сдружението е в следващите години ситуацията с пътната обстановка в Пловдив да се подобри, тъй като трафикът е един от основните проблеми на града.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина