АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеИзпод тепетоМненияНовини

Доброволци обновиха междублоково пространство в Тракия

Надявам се чрез този пример повече хора да бъдат готови да поемат отговорност да променят средата, каза Ласка Ненова от сдружение БГ Бъди активен

Жителите на зоната около Параклиса „Св. Георги Победоносец“ и ул. „Проф. Цветан Лазаров“ в Тракия вече се радват на обновено междублоково пространство, което са кръстили Място Тракия. То е създадено през последните няколко месеца с труда на десетки доброволци, живеещи наблизо и със съдействието на местната община – Район Тракия. Инициативата е на платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ и е част от дейностите на сдружение БГ Бъди активен за облагородяване на градски пространства, обединени под името _Място.

С участието на жители, експерти, активисти и администрация зелената площ край блоковете е разчистена, теренът е заравнен, край велоалеята са засадени 35 нови дръвчета, детската площадка е обновена, а на място са поставени модерни пейки от рециклирани материали. Предстои поставянето и на тенис маса.

Процесът започна през юли, когато по инициатива на „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ и със съдействието на Общината жителите на Тракия бяха поканени да предложат обществени пространства за обновяване. От получените девет предложения беше предпочетено мястото между Параклиса „Св. Георги“ и бл. 238/239, заради готовността на жителите да участват в създаването и поддържането на зоната. Администрацията на Район Тракия се ангажира с подготовка на терена, озеленяване и залесяване, а активистите от „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ осигуриха координиране на дейностите, ангажиране на технически експерти и доброволци, както и част от материалите, сред които пейки от рециклирана пластмаса.

Облагородяването на общественото пространство е направено по метода на т. нар. Placemaking – стратегия за партньорство между местните общности, институциите и бизнеса в създаването и управлението на обществени пространства. Негова цел е подобряване на икономическото и социалното благополучие и качеството на живот на жителите. Процесът включва допитване до гражданите, обществено обсъждане на нужните промени, одобрение на плана за действие, както и ангажиране на гражданите в обновяването и поддържането на местата.

През последните няколко години сдружение БГ Бъди активен е помогнало на местните общности от 23 населени места в България да създадат или обновят  конкретни места в техните квартали, като е съдействало с експертиза, връзка с администрацията и подкрепа за местни граждански организации.

 „Радваме се, че създадохме работещо партньорство в Район Тракия, благодарение на отзивчивостта и подкрепата на местната администрация, и на готовността на жителите да бъдат активни в облагородяване на средата. Надявам се чрез този пример повече хора да бъдат готови да поемат отговорност да променят средата, в която живеят, и повече общини да бъдат убедени, че има начин да си сътрудничат успешно с хората.“ – каза Ласка Ненова от сдружение БГ Бъди активен, инициатор на платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“.

 Темата за партньорството между гражданите, местната администрация и бизнеса за създаването на чиста, красива и достъпна градска среда ще бъде разисквана на предстоящия Форум Град #БезОтпадъци на 29 ноември 2019 г., организиран от БГ Бъди активен.

Активистите на сдружение БГ Бъди активен и от Приключенски център „Младежки хълм“ ще открият още едно облагородено място в Пловдив – т.нар. Приключенско _Място на Младежкия хълм.  Днес, от 11 часа пловдивчани са поканени да участват в спортна тренировка на открито на новата фитнес площадка и в еко работилници край Приключенския център. Ще могат да видят и обновената фасада на къщичката на центъра, изрисувана от артиста Lazzy Eve от платформата за съвременни визуални проекти в градска среда – VISIONARY.

Платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ е създадена от сдружение БГ Бъди активен и включва четири основни направления – намаляване на замърсяването от публични събития, насърчаване на рециклирането, активизиране на гражданите за поддържане на чиста градската среда и инициативи за  създаване на приятни и достъпни публични пространства в града. Платформата е подкрепена от Фондация Кока-Кола и работи в партньорство с Община Пловдив и ЕКОПАК. Дейностите са асоциирани с програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. а така, оня марамунгел коцето се снима по тракията, а хората с данъците си си оправят средата,,,мила родна картинка

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина