Грозно безумие върху гимназията по дървообработване: Подмениха уникалните дограми с алуминиеви

Теодор Караколев

Една от най-красивите сгради в България и от малкото, доскоро, добре запазени училища от 30-те години на миналия век, бе унищожена през изминалата седмица. Сградата на Занаятчийското училище – днес Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване ще посрещне новата седмица с подменени дограми. Прозорците и системите за отваряне бяха един от уникалните елементи на прекрасната сграда, проектирана от големите пловдивски архитекти Димитър Попов и Светослав Грозев.
Впечатляващите механизми и необичайният начин за отваряне на прозорците бяха уникален елемент, напомнящ директно за сградата на немската школа „Баухаус“. Огромните 4 вертикални ленти прозорци около стълбището вече са с обичайната за всяка нова и обикновена сграда алуминиева дограма. Хубавите широки и хоризонтални рамкирани прозорци по етажите също са сменени с обикновена нова дограма.

Посегателството върху тази уникална за България сграда – построена с дарителството на индустриалци и занаятчии, и пряко свързана с Пловдивския панаир – е безумно на фона на това, че училището уж преподава вътрешна архитектура и интериорен дизайн. Металните прозорци на стълбищния отвор – в момента натрупани като боклук встрани от сградата – би трябвало да бъдат еталон за учениците.

Гимназистите досега живееха в учебник по архитектура, но именно тяхното школо, което трябва да ги обучи в естетика, уважение и отношение към средата, извършва това безобразно посегателство върху прекрасната сграда. Още по-нелепо в цялата ситуация стои и паметната плоча на входа, която хипотетично трябва да показва почит към архитектите и строителите на внушителното училище.

Уважение обаче не се показва с плочи и паметници, а с това да запазим истинското творчество на тези творци. За най-голямо съжаление, това унищожение идва не както сме свикнали от някой невеж политик или арогантен бизнесмен, а именно от образователна институция – тези, които уж трябваше да ни направят по-образовани, интелигентни и възвисени.

В тази среда няма нищо чудно, че дори в центъра на столицата ни новите площади и улици са скандално грозни. На това са ги научили в училище.

Exit mobile version