Официално откриват газовата връзка с Гърция в петък

Живот Новини
Кирил Петков

Съоръжението ще започне експлоатация до края на месеца

 

Премиерите на България и Гърция ще участват в петък на церемония за официално откриване на газовия Интерконектор Гърция-България, пише dnevnik.bg. Церемонията в присъствието на Кирил Петков и Кирякос Мицотакис ще бъде в Комотини, съобщи „Катимерини“, позовавайки се на гръцкия министър на околната среда и енергетиката.

Костас Скрекас е казал на конференция на сп.“Икономист“, че цялото съоръжение ще започне експлоатация до края на месеца.

На същия форум той отбелязал, че благодарение на терминала за разтоварване на втечнен газ на остров Ревитуса вече се покриват до 80% от дневните нужди на България от природен газ.

Скрекас посочил още, че сред планираните проекти, засилващи ролята на Гърция като енергиен разпределителен център за обширен район, достигащ до Италия, е и повишаване капацитета на електропреносната връзка с България.

Другите подобни нови обекти са газопровод East Med за газови полета от Източното Средиземноморие и електропреносна връзка с Египет.

Газовият интерконектор с България е един от най-бавените – с повече от десетилетие – проекти по времето на правителствата на Бойко Борисов. С капацитет 3 млрд. куб. м годишно (приблизително колкото е потреблението в България) той е смятан за основно трасе за внос на азербайджански газ, но също така и на доставки с кораби на втечнен газ от САЩ или от страните от Персийския залив. Капацитетът му може да се увеличи до 5 млрд . куб. м, т.е. съоръжението да има регионално значение с транзитни доставки основно до Румъния, но и за Северна Македония.

На 23 юни от проектната компания ICGB съобщиха, че от административна гледна точка има ангажименти за изпълнение преди старта на търговската експлоатация, някои от които могат да бъдат изпълнявани паралелно с довършването на строителните и тестовите дейности.

Самата ICGB трябва да бъде сертифицирана като независим преносен оператор, за да има правото да експлоатира търговски интерконектора. За тази цел се очаква становище на Европейската комисия, което ще позволи на националните енергийни регулатори на България и Гърция – КЕВР и РАЕ, да издадат окончателно съвместно решение за сертификация. Това от своя страна ще наложи въвеждането на нова управленска структура на ICGB – включително приемането на нов Устав и избор на членове на Управителен и Надзорен съвет.

Административни ангажименти преди въвеждане в експлоатация имат и други институции от българска страна: Дирекцията за национален строителен контрол, МВР ГД ПБЗН – Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) – ГД ИДТН Главна дирекция „Инспекция за държавен технически надзор“, МОСВ – РИОСВ, Басейнова дирекция, Пътни управления и РЗИ.

Допълнително трябва да бъде издадено и Разрешение за започване на лицензионна дейност, за което необходимо условие е подписването на акт 15 за обекта. Разрешението за започване на лицензионна дейност се издава от КЕВР и представлява условие за изпълнение на дейността по пренос на природен газ.

Източник: dnevnik.bg

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.