ГрадътЖивотНовини

Икономист: Очаква се спад на цените съвсем скоро

Очаква се не само спиране на ръста на цените, а дори спад при някои от стоките. Това прогнозира икономистът Лъчезар Богданов от „Институт за пазарна икономика“ пред Нова телевизия.

Почти всички основни храни в международен план са по-евтини не просто от миналия месец, а от миналия януари – цитира той данни от статистики и реални цени, това ще стигне до потребителя след време.

Според него пазарът не действа мигновено. „Ако търговец види, че може да си достави по-евтино от някъде, това не може да стане утре. Трябва да има нови договори, доставчици”, уточни главният икономист в Института за пазарна икономика.

„В България имаме конкурентен пазар. За почти всички стоки в почти всички моменти конкуренцията работи. Ако накъде не работи, това са случаи, в които аз бих казал, че Комисията за защита на конкуренцията трябва да открие сговор между един-двама доминиращи участници, което е нарушение на закона. И второ, по-лошият вариант е, че за определени ситуации може да има директно престъпления – рекет, изнудване, заплахи”, коментира Богданов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина