С извънреден брой на Държавен вестник обнародват промените в Изборния кодекс

Власт Гласове Избори 2021 Новини

Буквално часове, след като бяха гласувани от депутатите в пленарна зала

Подобни спешни действия на законотворците и властта отдавна не са наблюдавани в новата история на България

Законът за изменение и допълнение на Изборния кодекс, приет от 45-ото Народно събрание на 29 април, ще бъде обнародван в извънреден брой на Държавен вестник /ДВ/, стана ясно днес, след като президентът Румен Радев издаде Указ за обнародването му, който е публикуван в онлайн изданието на ДВ. Това се случва буквално за броени часове след гласуването му, продължило до полунощ.

Подобни спешни действия на законотворците и властта отдавна не са наблюдавани в новата история на България. Това предизвиква редица въпрос в гражданското общество. “Защо толкова спешно” e най-често задаваният.

В самият акт на институциите няма нищо нередно, коментираха юристи за Под тепето.

По-скоро нормата и темпът на работа на българските управленци, задаван до момента, е бил меко казано абсурден. Това мнение изразяват позитивно настроени и прогресивно мислещи млади хора. Може би започва нова ера в работата на институциите ни, надяват се те.

От една страна промените, в голямата им част се одобряват от обществото. Критики има относно т.нар. “унищожаване на хартиения вот”.

Припомняме накратко, че ще се гласува изцяло машинно в големите секции с над 300 избиратели, като това важи и за секциите в чужбина. Зад граница секцията може да бъде   разкрита с над 300 заявления, или на последните избори в нея да са гласували над 300 избиратели. Гласуване по пощата зад граница няма да има. Освен това бе прието да има видоенблюдение при отчитането на гласовете и попълването на протоколите. Депутатите съкратиха и състава на ЦИК до 15 души. Промените предвиждат председателят, заместникът му и секретарят на комисията да се предлагат от политическите партии, но целият състав да се назначава с Указ на президента, след проведени от него публични консултации и процедура, определени от държавния глава.

Споделете ни във:

4 коментара за “С извънреден брой на Държавен вестник обнародват промените в Изборния кодекс

  1. Господ да пази България от чалгаджиите Чалгаджиите Чалгаджиите избират Нещастието е пълно

  2. Това не са народни представители (нима забравихте това българско означение на народните избранници), това са народни изменици, това са дълбоко непочтенни и гнусно идиотизирани човекоподобия, които не заслужават грам внимание! Бог да ги накаже, както заслужават!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.