Румен Радев: Най-малко в момента имаме полза от нови избори

Власт Гласове Избори 2021 Новини

Ако не бъде направено изключение за България относно руския петрол, „рисковете са чудовищна инфлация, при която хиляди малки и средни предприятия няма да издържат”, посочи държавният глава

Най-малко в момента имаме полза от нови избори, българите са изморени, това е крайна мярка, така президентът Румен Радев коментира пред медиите актуалните политически въпроси. Заедно с вицепрезидента Илияна Йотова поднесоха цветя пред Паметника на незнайния воин.

“Над всичко трябва да бъде българският интерес”, допълни Радев.

Президентът заяви още, че все пак очаква от правителството да осъзнава и да отстоява българския интерес. “Очаквам правителството да има ясна представа как живеят българите, какво искат и да се вслушва в техния глас”, допълни Радев.

Относно ембаргото върху руския петрол, Радев каза, че нашата зависимост е голяма. „Трябва да търсим решения, които да бъдат в наш интерес. За разлика от много други държави нашата зависимост от руския газ и петрол е голяма. В Европейския съюз българите са най-бедните и енергийно най-бедни. Борбата е да не допуснем драстично увеличаване на цените на доставките. Борбата е да се запазят същите”, каза той, цитиран от Дарик радио.

Ако не бъде направено изключение за България, „рисковете са чудовищна инфлация, при която хиляди малки и средни предприятия няма да издържат”, посочи президентът и допълни: “Това означава тежка, икономическа и социална криза с всички последствия, включително и за тези, които управляват в момента”.

Помолен да коментира думите на външния министър на Северна Македония Буяр Османи, че до юни на практика има възможност за развитие на отношенията между България и Република Северна Македония, президентът заяви, че е крайно неуместно и нездравословно да се поставят ултиматуми.

“Аз имам много ясно изразена и последователна политика относно РС Македония и нейното членство в ЕС и ще продължа да я отстоявам”, допълни той.

Запитан за твърденията му, че има натиск от страна на европейските институции и дали страната ни може да се поддаде на този натиск, Радев каза: „Натискът беше още по-голям миналата година. Аз и служебното правителство удържахме. Може да се издържи на този натиск, когато има ясни позиции, които отчитат истината”, каза Радев.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.