Румен Радев: Кабинетът трябва да гарантира хляба на българите

Власт Гласове Избори 2021 Новини

„Президентите на държави от Източна Европа излязохме с общ призив към ЕС да се даде ускорена европейска перспектива на Украйна чрез предоставяне на статут на страна-кандидат за преговори за членство“, съобщи държавният глава в извънредно обръщение

Последствията от тази война ще са тежки не само за воюващите страни, но и за цяла Европа и особено за България с нашата висока енергийна зависимост. Енергийната криза ще се задълбочи. 

В извънредно обръщение президентът Румен Радев осъди действията на Русия в Украйна.

Нищо не може да оправдае жертвите, разрушенията и огромните страдания. Нормалният човек не може да прости гледките на загинали хора, на бягащи майки с деца, на разбити съдби. Народът на Украйна не заслужава такава съдба. Нито почернените семейства на загиналите руски военни„, заявява държавният глава в социалната мрежа Facebook.

Словото му започва с препратка към предстоящия Националния празник – 3 март и как в тази връзка случващото се в Украйна е особено болезнено за българите.

Радев съобщава за единен призив на президентите на държави от Източна Европа към ЕС да се даде ускорена европейска перспектива на Украйна чрез предоставяне на статут на страна-кандидат за преговори за членство, като подчертава, че са нужни са солидарност, енергични и всеобхватни действия, за да се прекрати възможно по-бързо тази безумна агресия.

Последствията от тази война ще са тежки не само за воюващите страни, но и за цяла Европа и особено за България с нашата висока енергийна зависимост. Енергийната криза ще се задълбочи„, прогнозира президентът и апелира към правителството да направи всичко възможно, за да гарантира хляба на българите.

„Нестабилността затруднява доставките, отблъсква инвестициите, ускорява емиграцията, увеличава още повече инфлацията. Цената я плащаме всички ние.
„Нужни са изпреварващи решения. Очаквам правителството да засили работата по мерките за намаляване на последствията от задаващата се криза: от укрепване на сигурността в енергетиката до гарантиране на продоволствения суверенитет“, са казва още в обръщението.
Главнокомандващият на Българската армия насочва вниманието на кабинета към изпълнение на мерките, приети с консенсус на последния КСНС за развитие на Въоръжените ни сили и укрепване на отбранителния капацитет на страната.
Румен Радев коментира и исканата оставка на министър Стефан Янев.
„Смяната на министъра на отбраната в разгара на военна криза в съседство е риск, отговорността за който ляга върху управляващата коалиция. В избора на министър мнозинството трябва да се ръководи от разбирането за суверенитет, професионална компетентност и способност да се отстоява българския интерес.“ 

Вярвам, че тази криза ще ни избави от политическото дребнотемие и ще ни направи по-мъдри, солидарни и сплотени като общество, завършва обръщението си президентът.

 

Споделете ни във:

3 thoughts on “Румен Радев: Кабинетът трябва да гарантира хляба на българите

  1. А така още една причина да се махнем от ЕВРОБАРДАКА.Заради тях ще ни разпънат на кръст.Да бъдат убити Паси и Костов ,че ни вкараха в тази война.Ако не беше Русия сега щяхме да говорим на турски.УТРЕПАНИ И ЛЪЖЛИВИ МЕДИЙ ЧУХТЕ ЛИ Е ЦЪРВУЛИИИ.ВЪН ОТ НАТО ВЕДНАГА.ТЕ ЛИ ЩЕ НИ ПЛАЩАТ ДВОЙНИТЕ СМЕТКИ ЕСТАСТВЕНО ИЗКУСТВЕНО НАДУТИ ЗА ДА НИ Е ГАДНО.ПЕТКОВ няма да изкара цял мандат!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.