Реновират улици и осветление в 14 села в Родопската яка

Власт Новини

Общината ще тегли кредит от близо 7 000 000 лева за 10 години

Администрацията на Община Родопи има намерение да тегли кредит за основен ремонт на централни улици и пълна подмяна на осветлението в 14 населени места. Заемът е от 6,7 милиона лева и ще се изплаща 10 години.

Предложението предстои да се обсъжда и гласува на сесия на Общинския съвет в края на месеца“, информира председателят на местния парламент Георги Цанков.

„Средствата ще бъдат придобити от ФЛАГ – фонд за органите на местното самоуправление в България, при това при изключително добри условия при годишна лихва от едва 1,54 на сто“, подчерта Цанков. „Подкрепям поемането на този дълг и дори призовавам колегите-съветници за пълно единодушие“, призова още той.

Според председателят на Об С администрацията и съветниците дори са закъснели с това намерение на фона на сериозната инфлация.

С близо 1 милион и 200 000 лева ще бъдат тотално обновени повече от 2500 осветителни тела в по-голямата част от селата в Община Родопи.

„Новото LED осветление ще е много по-ефективно и икономично, а спестените от ток средства ще можем да инвестираме в образование, здравеопазване, екология и благоустрояване“, посочи Георги Цанков.

Останалите 5 и половина милиона лева от заема ще бъдат вложени в реконструкцията на поне по една първостепенно важна улица в села като Оризари, Брестник, Белащица, Златитрап, Крумово, Марково, Браниполе и още 7 населени места.

Където е необходимо, ще се подменя и подземната инфраструктура. Освен уличните ремонти кредитът предвижда и облагородяването на паркове в селата Първенец и Брестовица. Ще се изгради също и футболно игрище за училището в село Кадиево.

Споделете ни във:

1 thought on “Реновират улици и осветление в 14 села в Родопската яка

  1. По цяла една основна улица ще ремонтират? Уау, това е то да работиш с размах. Когато и да я закрият тази некадърна импотентна община, все ще е късно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.