ВластНовини

Област Пловдив и Задарска област в Хърватия ще развиват сътрудничеството си в икономиката, образованието, туризма

Област Пловдив и Задарска област в Република Хървания подписаха Меморандум за установяване на приятелство и сътрудничество и започват съвместна работа за развитие на двустранните връзки в областта на икономиката, търговията, селското стопанство, транспорта, туризма, културата, образованието. Меморандумът бе подписан от областния управител на област Пловдив Йордан Иванов и г-н Божидар Лонгин, областен управител на област Задар.

Йордан Иванов е начело на българската делегация, която е на посещение в историческия център на хърватското крайбрежие в областта Далмация.

„Задълбочаването на връзките между нашите два региона точно в този момент ще ни помогне да преодолеем последствията, нанесени на бизнеса и международните отношения от пандемията от COVID-19 и от настъпилите след нея обществени и икономически кризи. Надявам се, че ще успеем заедно да превъзмогнем и икономическите затруднения, породени от войната в Украйна. Търговско-икономическото ни партньорство ще допринесе за развитие на контактите и връзките в областите от общ интерес“. С тези думи Йордан Иванов се обърна към хърватските домакини.

„Споделяме общи европейски ценности и съм убеден, че в бъдеще ще развиваме активно сътрудничество между нашите региони“, каза г-н Божидар Лонгин.

Българската делегация, водена от областния управител на Пловдив област, посети пристанище Гаженица и летище Задар. Бяха обсъдени възможностите за засилване на търговските връзки и обмяна на ноу хау в областта на транспорта. В рамките на визитата бе открита и изложбата „Духът на буквите и знаците“, вдъхновена ог глаголицата, от Н. Пр. г-жа Генка Георгиева, посланик на Република България в Република Хърватия.

Подписване на Меморандум за коопериране между Аграрния университет на Пловдив и университета в Задар бе друг акцент от посещението. Проф. д-р Славен Зялич, заместник-ректор по международната дейност и трансфер на технологии, и проф. д-р Босилка Мустач, ръководител на катедра „Екология, агрономия и аквакултури“, запознаха българската делегация с образователния процес в реномираното висше учебно заведение в Хървания.

В българската делегация, водена от областния управител Йордан Иванов, участват Н. Пр. г-жа Генка Георгиева Извънреден и пълномощен посланик на Република България в Загреб, г-н Здравко Плазонич – почетен консул на Република България в Сплит, доц. д-р Светла Янчева – заместник-ректор по международната дейност в Аграрен университет – Пловдив, г-жа Маргарита Вранкова,  началник отдел „Координация и европейска интеграция“ в Областната администрация,  г-жа Александра Димитрова,  сътрудник по протокол, г-жа Мирела Тасева – икономически съветник, СТИВ Загреб, както и г-жа Петя Стоименова Мършич – секретар-преводач.

Домакините от хърватската делегация – г-н Божидар Лонгин – областен управител на Област Задар, г-н Зоран Шикич -председател на Областния съвет, г-н Денис Икич – председател на Хърватската търговска камара на Задар, г-н Клод Гърбеша –  референт за България, Министерство на външните и европейските работи на Хърватия, г-жа Катарина Милетич – ръководител на кабинета на областния управител, г-н Крешимир Лаштро – началник отдел „Морско дело, море и транспорт, г-н Анте Сяуш – началник отдел „Икономика и туризъм“,  г-н Иван Шимунич началник отдел „Образование, култура и спорт“.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина