Евентуалните дати на избори две в едно са 7 или 14 ноември

Власт Избори 2021 Новини

ЦИК не разполага с пълния софтуер на машините за гласуване

Неразрешими проблеми няма, заяви Камелия Нейкова

Евентуалните дати на избори две в едно са 7 или 14 ноември, е обсъдил председателският съвет на парламента. Това съобщи пред журналисти председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Тя обясни, че тези дати са коментирани, защото 21 ноември е последната дата за втори тур на президентския вот.

Атанасова отбеляза, че конкретните дати са останали малко встрани на днешното заседание, на което основната тема са били технически проблеми, свързани с машините за гласуване.

От своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова също се обяви за избори 2 в 1, ако се стигне до нов предсрочен парламентарен вот, като гаранция за висока избирателна активност и представителност, съобщи БНР.

По-късно днес отново ще има председателски съвет, на който е поканен и представител на фирма „Сиела Норма“.

Неразрешими проблеми няма, заяви председателката на ЦИК Камелия Нейкова от кулоарите в парламента. Това стана, след като тя разговаря преди началото на пленарното заседание с шефовете на парламентарните групи.

„Поне един път и половина ще се увеличи времето за гласуване при избори две в едно“, съобщи тя след Председателския съвет.

По думите й, ако избирателят е гласувал на парламентарни избори за една минута, на избори две в едно ще му е необходима минута и половина.

В Изборния кодекс са уредени част от въпросите, свързани с провеждане на избори за президент и вицепрезидент едновременно с парламентарни избори. Първо трябва да сме наясно, че за първи път би имало такава комбинация от избори, но ние не бива да предпоставяме, че те ще бъдат точно така. Все пак трябва да има отделни избирателни списъци, избирателят трябва да бъде намерен в единия списък, в другия. Именно това ще увеличи технологичното време. От друга страна, ако изборите са в последователни дати, това си има други негативи. Процесът ще се оскъпи„, каза още Камелия Нейкова, цитирана от „Фокус“.

Тя подчерта, че всичко това са въпроси, които ще решат Народното събрание и президентът. От думите ѝ стана ясно още, че ЦИК не разполага с пълния софтуер на машините за гласуване.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.