Без промени на мерките до края на януари (ВИДЕО)

Власт Новини

До 31 януари ще наблюдаваме ситуацията, заяви Борисов

От 30 000  заведения, барове и ресторанти едва 6300 са подали заявления за помощ от държавата

Аз ги отблъсквам, отговори той на журналистически въпрос защо ходи без маска и не спазва дистанция сред хората

Премиерът Бойко Борисов за втори път се появява изненадващо по време на изявлението на здравните власти в Министерски съвет и прекъсна изказване на член на щаба. Той заяви, че не е склонен да се разреши отваряне на заведенията и ресторантите, въпреки че „това да отидеш на ресторант е личен избор“. По време на изявлението си на редовния брифинг на Националния оперативен щаб министър-председателят посочи, че от 30 000 регистрирани заведения в бранша само 6300 са подали заявления за помощ от държавата.

„Защо? Оставям вие да прецените сами,” обърна се Борисов към журналистите в залата.

До 31 януари ще наблюдаваме ситуацията,” заяви той и даде заявка след това да тръгнат на училище гимназистите.

За радост Коледните и Новогодишните празници, детските градини, яслите и малките ученици не повишиха заболеваемостта. Дай Боже и големите ученици, като ги пуснем, да не я увеличат. Това е изключително важно за учениците да ги пуснем и ще настоявам пред щаба,“ коментира премиерът.

“Оптимизмът на базата на данните, които имаме от днес, лекарите много рязко го прекратяват. Въпреки месеците на локдаун, в страните, където върлува новият щам, заболяемостта продължава да се покачва. Рискът при него е огромен, а напрежението в Европа расте. Затова съм склонен единствено на компромиси в образованието,” коментира премиерът.

„Само си представете, че днеска обявим нещо като Испания…, Германия и други страни.Да има вечерен час. В 18 часа  да сте си по къщите и да не излизате до 5 сутринта! Само си го представете!“ – обърна се той към присъстващите и обществеността.

Премиерът бе попитан от журналист в залата защо ходи без маска сред хората при обиколките си из страната, даде за пример последните два дни и попита няма ли кой да го глоби.

Те ме глобиха два пъти, отвърна Борисов. После се оправда, че не носи маска само, когато е на открито.

И не спазвате дистанция, към вас се приближават хора – допълни журналистът.

Ама аз ги отблъсквам, като видя, че се приближат – отвърна Борисов.

После добави: Да ме глобят! Те трябваше да глобят половината държава за какво ли не…

Според него ЕП не би приел решение, ограничаващо правата на неваксинираните граждани.

“Надали, такова решение трудно ще мине. Това не пречи обаче, като ходите на море в Гърция да ви искат отрицателен PCR-тест.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.