Просветният министър издирва ученици в Столипиново

Градът

Разговоря с някои от родителите чрез преводач

7000 деца в Пловдив са извън системата на образованието

Министерството иска образователните медиатори да влязат в Националния класификатор на професиите

След тържествената заря-проверка за деня на Съединението просветният министър  Красимир Вълчев остана в Пловдив, за да се включи лично днес в мобилната група за обхващане на децата в системата на образованието в Столипиново. Министър Вълчев посети с екипа три адреса в етническия квартал тази сутрин. В обиколката той бе придружен от областния управител Здравко Димитров, началника на Регионалното управление по образованието Иванка Киркова, зам.-министър Деница Сачева, зам.-кмета по образование Стефан Стоянов и експерти от различни институции.

На един от адресите се установи, че седмокласник, чийто родители са в Германия и дядото се грижи за него, сам отказва да ходи на училище. При второто посещение бе открит бащата на петокласничка, който заяви, че момичето било с майка си от една година в Германия. Наложи се министърът да говори чраз преводач с някои от родителите.

В Пловдивска област само преди няколко дни стартира пилотна платформата „Посещаемо и безопасно училище“, която има зацел всички 13 500 отпаднали деца от системата да бъдат обхванати и да се актуализира техният статус. После платформата ще бъде разпространена и в другите области в страната.

По данни на РУО в Пловдив тези деца са близо 7000. Във всеки от шестте района на града има създадени екипи, които трябва да обиколят 4615 адреса, за да издирят децата, стана ясно след срещата на министъра с експертите от местните институции.

За цялата държава децата, които не посещават училище и детска градина или са отпаднали от системата, са около 200 000. Вълчев посочи, че продължава засичането на информационни масиви на службите ГРАО, МОН и Гранична полиция, за да се изясни колко от необхванатите в училище и предучилищна възраст деца не са в страната.

За целта министерството ще предложи и образователния медиатор да влезе в Националната класификация на професиите и длъжностите, обяви Красимир Вълчев след срещите си с педагози от СОУ „Найден Геров” и ДГ „Лилия“ в Столипиново. 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.