Махат всички павилиони в радиус 25 метра около новите спирки

Градът

Спирката  на Турела – Север остава единствената голяма

Концесионерът отказал да съгласува индивидуални проекти заради ЕСУТ

Според администрацията, частта инвестиции от договора е изпълнена и готова за приемане

Таня Грозданова

Концесията на спирките е на финал, поне що касае частта за изпълнение на инвестиционната програма.  Това обяви днес на брифинг в Община Пловдив кметът Иван Тотев. По думите му 250 модула са приети.

От изявлението му стана ясно, че фирмата-концесионер „Елиза 1999“ се е отказала от планираните големи спирки на ключови места в Пловдив, като Централна поща и Сточна гара. Те трябваше да се случат на 15 обекта. Това означава, че първата голяма спирка остава и последна. Интересно е да се отбележи, че първоначално ставаше дума за 40 броя от тях.

На въпрос на Под тепето „защо се е отказала“ и напомняне от страна на репортера ни, че преди два месеца г-н Тотев съобщи за наличието на „проблем с така наречените „модули по индивидуален проект“ и предстоящи срещи с фирмата, а днес обявява отказ от тяхна страна. Обяснението бе, че концесионера се отказва заради многократно връщане на проектите от страна на ЕСУТ и бавната процедура за целта.

От отговора му се разбра още, че Експертния съвет не е съгласен с големите търговски площи, заложени от концесионера в големите спирки. Така от страна на „Елиза 1999“ ще поставят само по един стандартен малък заслон на тези 15 възлови спирки с голям човекопоток, а общината ще гради допълнителни втори навеси до тях.

Или иначе казано само от западната страна на Тунела – Север остава единствената спирка изпълнена от концесионера в по-голям обем.

Община Пловдив вече започна изпълнението на своята част от навесите. Тази седмица се поставя съоръжение на спирката на Понеделник пазара, има две готови на бул.“Марица – Юг“ и се готвят още 13, обясни Тотев.

И за десерт обяви, че ще се махат всички съществуващи павилиони в радиус от 25 метра около новите концесионни спирки. Това било заложено в договор от 2014-а година.

Не стана ясно коя е другата страна по договора, доколко това ще облагороди градската среда и колко дребни бизнеса ще засегне.

Очаквайте продължение по темата.

Споделете ни във:

1 thought on “Махат всички павилиони в радиус 25 метра около новите спирки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.