ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Под небето

Пациенти с редки болести към доктори: Благодарим ви, че ви има

Откриха уникален център за вродени хемолитични анемии в УМБАЛ „Свети Георги”

Комплексът е изграден със собствени средства на болницата и ще обслужва втория по заболеваемост район в страната

Зам.-министър Вичев и проф. Горанов на визитация на пациенти в дневния стационар към клиниката
Зам.-министър Вичев и проф. Горанов на визитация на пациенти в дневния стационар към клиниката
Благодарим ви, че ви има. Че се грижите за нас, че сме живи благодарение на вас и че се стараете да ни създавате комфорт! Така емоционално се обърнаха двама от пациентите с редки болести към екипа на УМБАЛ „Св. Георги“ на откриването на регионалния център за вродени коагулопатии и хемолитични анемии в Клиниката по хематология. Церемонията по рязането на лентата се превърна в много емоционална и затрогваща среща на страдащи от редки болести на кръвта хора със специалистите, които ежедневно полагат грижа за тяхното здраве. Ние знаем, че не можем да оздравеем напълно. Но средата, Image title
която ни създадоха ни дава сили да се борим, казаха пациентите, които бяха подложени на процедури дори в мига, в който зам.-министърът на здравеопазването д-р Минчо Вичев сряза лентата с изпълнителният директор на Университетска болница проф. Карен Джамбазов и националният консултант по хематология проф. Стефан Горанов, който е ръководител на звеното. На откриването присъстваха експерти от министерството, специалисти по редки болести от цялата страна, представители на пациентските организации и народни представители от града.

Image title
Пловдивският център за вродени болести на кръвта е вторият в страната, другият се намира в столицата. Нашият е първият обаче, в който е назначен интердисциплинарен екип от 15 лекари, заяви шефът на УМБАЛ „Свети Георги” проф. Карен Джамбазов.
Клиниката по хематология на УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив доказа, че има водеща роля в диспансеризацията,  регистрацията и контрола на тези редки заболявания. Нека центърът бъде началото на нещо ново и още по-значимо и наистина да осъществи контрола върху редките заболявания – нещо, което досега не е правено, каза при откриването д-р Вичев.

Image title
Спецификата на заболяванията налага в комплекса към Клиниката по хематология постоянно да присъстват специалисти от различни медицински области – хематолози, ортопеди, стоматолози, ендокринолози, гастроентеролози, физиотерапевти, кардиолози, психотерапевти и социален работник. До този момент при всяко усложение в състоянието на пациенти с хемофилия и таласемия лекуващите екипи се сформират от дежурни лекари в други медицински звена или болници, което значително забавя лечението, обясни проф. Горанов. В новооткрития център ще се предлага комплексно извършване на диагностика, лечение, профилактика и проследяване на медицинските случаи от Пловдив, Пазарджик, Хасково, Кърджали и Смолян.

Image title
Петте области оформят втория регион по заболеваемост от хемофилия и таласемия в страната, където са регистрирани 189 пациенти. Амбициите на УМБАЛ „Свети Георги” са центърът да обслужва всички вродени заболявания на кръвта, подчерта проф. Горанов.

Интердисциплинарният екип специалисти в Центъра ще поставя диагнози и ще коригира възникващите в хода на заболяванията органни нарушения, които са и основната причина за фатален изход, поясни националният консултан по хематология. Обикновено най-застрашаващи са ритъмните и проводните нарушения, рестриктивната сърдечна недостатъчност, нарушения във функциите на ендокринните жлези, черния дроб и панкреаса. Опасни са също костните, ставните и мускулните прогресиращи увреждания до степен на инвалидизация при хемофилиците, смята проф. Горанов и допълни, че откриването на тези усложнения вече ще става на много по-ранен етап.

В комплекса ще се определят, назначават, прилагат и планират необходимите лекарствени продукти. Ще бъдат спазвани и изискванията на здравната политика към пациентите с редки кръвни заболявания, потвърдиха от Университетската болница в Пловдив. Сред основните цели, които регионалният център си поставя, са въвеждането на нови диагностични методи и терапевтични стратегии, организиране на обучения за медици и тренинг за пациенти как в домашна среда да прилагат предписаните медикаменти. Планира се още координиране на връзките с пациентските организации, Министерството на здравеопазването, НЗОК и различни обществени институции.

Центърът разполага с всички необходими условия за изпълнение на високоспециализирани медицински дейности, затова и амбициите ни са да се превърнем в самостоятелен диагностично-консултативен блок по хематология, сподели проф. Горанов.

Като дейност центърът е изключително перспективен, коментира зам.-министър Вичев. Той обясни, че смята да продължи разговорите си членовете на Националния консултативен съвет по редки болести, с които да обсъди създаването на Експертен център за всички редки заболявания, нещо за което се говори от години. Смятам, че ако този център бъде основан в Клиниката по хематология на УМБАЛ „Свети Георги”, това ще даде тласък на всички останали университетски центрове, допълни д-р Минчо Вичев.

Комплексът е обособен на третия етаж в сграда, съседна на Клиниката по хематология – в ДКЦ „Свети Георги” на бул. „Васил Априлов” №15А. Оборудван е със собствени средства на  Университетската болница в Пловдив в размер на 10 800 лв, както и чрез дарения на няколко фармацевтични компании.

По време на визитата си днес в УМБАЛ „Свети Георги”, зам.-министър Минчо Вичев посети и готовия Сектор за стволовоклетъчна трансплантация към Клиниката по хематология. Той ще заработи окончателно, след издаване на разрешително от Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по трансплантации.

Изграждането на Сектора отново е със средства на болницата в размер на 400 хил. лв., като част от обзавеждането на кабинетите е предоставено от дарители. В него ще се осъществяват специфичните медицински диагностични и лечебни дейности от рода на високодозова, миелоабративна химиотерапия и режими с редуциран интензитет с последваща трансплантация на хемопоетични стволови клетки. Процедурите са съобразени с методичните указания за диагностика и лечение на заболяванията на кръвта и кръвотворните органи, обясниха от Университетска болница в Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина