ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ГрадътКултураНовини

Откриват изложбата „Архитектурното наследство на Пловдив“

Изложбата „Архитектурното наследство на Пловдив“ ще бъде открита днес в 18:00 ч. в Народна библиотека „Иван Вазов“. Експозицията представя творби на ученици от НХГ „Цанко Лавренов“, които по време на учебна практика през месец юли рисуваха известни пловдивски сгради. Произведенията са подредени във фоайето на партерния етаж на библиотеката. Междувременно в Конферентната зала на НБИВ авторите на най-добрите рисунки ще бъдат наградени.

Ръководители и учители по изобразително изкуство на локациите бяха изявените творци: Вихра Григорова, Костадин Отонов, Христо Николов и арх. Белин Моллов, а главен ръководител от страна на Художествената гимназия беше Кристина Кутлова.

Събитието се реализира в рамките на проект на Фондация „Креа“ с цел популяризиране на информация за архитектурните ценности на Пловдив. В него се включиха и възпитаници на ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“, които разказваха на гражданите и гостите на града историята на зданията. Освен двете гимназии партньори на Фондация „Креа“ са НБ „Иван Вазов“, Камара на архитектите в България – РК Пловдив и Камарата на строителите в България – ОП Пловдив. Проектът се реализира с подкрепата на Община Пловдив като част от Културния календар за 2024 г., както и с подкрепа от дарители.

В началото на септември сградата на библиотеката стана на 50 години и е част от т. нар. ново архитектурно наследство, а библиотеката като институция отбелязва 145 години от началото на създаването си тази година.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина