ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Изпод тепетоМнения

Какво каза Мониторинговият екип на „Пловдив 2019“?

Пловдив получи цялостна добра оценка за развитието от май 2017 насам и подкрепа за работата с отворени покани и връзката с Матера

Панелът експерти изразил притеснения, относно развитието на проектите, свързани с "Кино Космос", Адата, церемонията по откриването и Столипиново

Множество деликатни съвети, препоръки за честно отношение към публиката и подкрепа за смелите идеи – това представлява докладът на Мониторинговия панел, направил последната проверка на Пловдив преди знаменитата 2019-а година, когато градът ще бъде Европейска столица на културата. В политкоректен тон, експертите са задали доста въпроси, последвани от съвети и идеи, относно редица щекотливи теми. Генералният извод от текста обаче е в подкрепа на дейността на фондацията, което става ясно и от известното вече решение градът да получи наградата „Мелина Меркюри“ в размер на 1,5 млн евро.

Добра оценка получава фондация „Пловдив 2019“ относно решението да публикува множество отворени покани. Според Мониторинговия екип това е добър подход, що се отнася до програмата и за привличане на местни и национални културни оператори. Много добре е оценена и работата между Пловдив и Матера – италианският град, с който Пловдив ще бъде съвместно столица на културата. 

Притесненията на европейските експерти са в няколко насоки. Според тях има опасности, свързани с фундаменталните за кандидатурата проекти – „Кино Космос“, остров Адата, проектите, свързани с клъстъра „Махала“. Мониторинговия панел е проявил интерес към бъдещето на „Кино Космос“, за което няма яснота дали ремонтните дейности изобщо ще завършат до 2019 година. Екипът на фондацията е уточнил, че заради сигурността, много от събитията всъщност ще се проведат на откритото пространство пред киното, за чието бъдеще все още се водят преговори. От фондацията са уточнили, че за сградата има и представен бизнес план (който беше изработен от „Колектив Кино Космос“, които преди време се отказаха от партньорство с фондацията). В тази насока съветите на мониторинговия екип са възможните закъснения да се вземат предвид и от фондацията да бъдат внимателни, като се обявяват срокове, за да няма разочарование при евентуалното им неспазване. Комуникацията в тази насока трябва да е честна и ясна, добавят от мониторинга.

Известни притеснения експертите са насочили и към програмирането на уикенда по откриването. Според тях екипът трябва да насочи усилия към това събитие, като назначи специални хора, които да отговарят само за него. Важно е да се договори и национална телевизия, която да излъчи наживо церемонията. Според експертите закъснението по организирането на Откриването е реално и трябва да се насочат усилия в тази посока. Продуцирането на това събитие трябва да започне преди лятото, подчертават експертите в доклада.

Специални въпроси е имало и за работата по клъстъра „Махала“ и участието на ромското малцинство. Към момента основната дейност там е свързана с работата на външния антропологичен екип, като европейските експерти са задали въпроси и за ролята на Фондацията в случаите с разрушаване на къщи на семейства в махалите. Съветите на мониторинговия екип са „Пловдив 2019“ да бъдат по проактивни във включването на хора от ромската общност в дейността на Европейска столица на културата.

От Мониторинговия екип са се интересували и от развитието на другия фундаментален за кандидатурата проект, свързан с остров Адата. От фондацията са представили информация за резидентната програма, от която участници от цял свят ще предлагат различни проекти, свързани с развитието на острова и реката.

Специално е обърнато внимание и на напускането на частта от управителния съвет, която стана популярна, като „гражданска квота“. Според отговора на екипа на фондацията, тези членове в управителния съвет са били важни по време на кандидатурата, а в момента в управителния съвет няма нужда от таиз гражданска квота и са останали единствено хора с по-оперативни функции.

В екипа по мониторинг, провел срещата през април 2018 година, са участвали няколко експерта, които са свързани с пловдивската кандидатура от самото начало – като Ули Фукс и Сузана Фишер, както и още 5 други експерта, номинирани от Европарламента, Съветът на ЕС и Еврокомисията. Окончателното решение на екипът е Пловдив да получи наградата „Мелина Меркюри“, което е традиционното решение за всяка Европейска столица на културата. Те оценяват развитието на работата в последната една година и пожелават успех на града в следващите месеци и през 2019 година

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Казват: „събитията всъщност ще се проведат на откритото пространство пред киното, за чието бъдеще все още се водят преговори. От фондацията са уточнили, че за сградата има и представен бизнес план (който беше изработен от „Колектив Кино Космос“)“ И БЕШЕ ХВЪРЛЕН В КОША ЗА БОКЛУК ОТ КЛЕПТОКРАТИЧНИЯ ИМПЕРИАЛист и неговия Ортак ТАбаджи, СОБСТВЕНИК на „авторски права“кис-кис.Преведено на български, това звучи че каруцата отиде в реката. Нищо не става!

  2. ПОЛИТКОРЕКТНА МАЗНЯ:“задали въпроси и за ролята на Фондацията в случаите с разрушаване на къщи на семейства в махалите.“ КАКТО И: „информация за резидентната програма, от която участници от цял свят ще предлагат различни проекти, свързани с развитието на острова и реката.“ АДАТА Е ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ, СУЛЬО. „РАЗЛИЧНИТЕ ПРОЕКТИ“ СА МАЛОУМНИ, КОИТО НИ КАРАТ ДА МЕЧТАЕМ ЗА ПЛАНОВОТО СТОПАНСТВО ПРЕДИ ДЕСЕТИ КОГАТО НЕ ХВЪРЛАХА СРЕДСТВА БАДЯВА

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина