ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
БългарияНовини

Не, английски учени не са обявили киселото зеле и киселото мляко за отровни

Автор: Дафина Кандова

Източник: Factcheck.bg

  • Статия в онлайн медии невярно твърди, че според британски учени киселото зеле, киселото мляко и квасеният хляб “са чиста отрова”;
  • Публикацията в българските медии се позовава на материал на „Дейли мейл“, който обсъжда рисковете от консумацията на ферментирали храни от хора с отслабен имунитет, но не споменава българските продукти;
  • Проучванията сочат, че ферментиралите продукти са полезни в умерени количества, но някои могат да съдържат бактерии, устойчиви на антибиотици, което крие здравословни рискове.

“Английските учени посегнаха и на най-святото ни – българското кисело зеле. Според тях то е вредно, както и киселото мляко, квасеният хляб и други типични български продукти” – така започва широко споделяна публикация в социалните мрежи.

Текстът се позовава на статия от 1 юли 2024 г. в шотландското издание на “Дейли мейл”, в която английският микробиолог д-р Манал Мохамед говори за рисковете от употребата на ферментирали храни и напитки при хора с отслабен имунитет. 

В статията е цитирано проучване, продължило над 20 години и извършено от Държавния университет на щата Охайо (Ohio State University) в САЩ. Проучването показва, че четири сирена и девет вида кимчи (традиционно корейско ястие) съдържат микроби, устойчиви на антибиотици. Изводът от проучването е, че пробиотичните култури във ферментиралите храни могат да съдържат гени, които са резистентни към антибиотици. Тези гени имат потенциала да се прехвърлят на други бактерии в хранителната верига или в стомашно-чревния тракт, което може да предизвика развитие на антимикробна резистентност при хората.

Всъщност, д-р Мохамед обяснява, че „ферментиралите храни са безопасни и здравословни, но умереността е от ключово значение. Антибиотичната резистентност е една от глобалните заплахи за общественото здраве. Ако не се вземат мерки, се смята, че до 2050 г. антимикробната резистентност може да доведе до десет милиона смъртни случая годишно.“

Проверено:

Публикация в български онлайн медии невярно твърди, че британски учени са обявили киселото зеле, киселото мляко и квасеният хляб за „чиста отрова“. Публикацията се основава на материал в „Дейли мейл“ който обсъжда рисковете от консумацията на ферментирали храни от хора с отслабен имунитет, но не споменава българските продукти. Проучванията показват, че умерената употреба на ферментирали храни е полезна за здравето, но някои продукти могат да съдържат устойчиви на антибиотици бактерии.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. ПодТеЛето ако по тоа начин ша си преписва / приписва „съдържание:…

    Даже МАРИЦА не са изпаднали дотам след като г-н Чернев се кандидатира

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина