ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Актуално

Създателят на „Сири“ мотивира пловдивските предприемачи

Шестима от най-успешните предприемачи в Америка разказаха историите си в Пловдив

Сред тях са трима българи, които разказаха за пътя до Америка

IT индустрията в Пловдив се развива все по-динамично. Много млади хора се обръщам към сферата на предприемачеството с интерес и търсят както идеи, така и методи за финансиране. Именно такава среща се състоя миналата вечер в Дома на културата, а събитието премина при изключително засилен интерес. Българският център за предприемачество (BEC) доведе водещи ментори от Силициевата долина в Америка за среща с предприемачи от българската IT индустрия, сред които са и трима успели българи. Те разказаха личните си истории за пътя към успеха.

Срещата бе открита от зам.-кмета по образование и бизнес развитие, Стефан Стоянов, който приветства всички присъстващи. Той сподели, че без особени усилия и без да се търсят специални контакти, в Пловдив са дошли водещи български и американски експерти. Целта на специалистите е да подтикнат към създаването на добра екосистема с повече инвестиции и да разкажат как българските стартъпи могат да получат финансиране в САЩ.

Лекторите, пристигнали от Калифорния специално за срещата, бяха повече от интересни представители на бранша. Едно от най-любопитните имена бе Норман Винарски, които е създателят на мобилното приложение „Сири“, което бе купено от Apple през 2010 г. Още преди „Сири“ да бъде пусната на пазара, Норман е използвал най-популярната дигитална секретарка по време на полет. „Тогава пътувах в стандартна класа, заедно със съпругата си. Извадих мобилния си телефон, за да изпробвам, а след края на разговора ми със Сири, човекът до мен ме попита защо не пътувам в бизнес класа“, разказва Винарски.

Неговата история е далеч по-дълга от краткото пътуване. Той е започнал кариера в различна сфера, а именно математиката. Сменял е градове и университети, докато е осъзнал, че голямата му любов всъщност е предприемачеството. Винарски разказа, че „Сири“ е била огромно преживяване и опит. В момента се работи по нейното усъвършенстване, а според експертът бъдещето е в роботиката.

Голяма част от лекторите след него бяха на същото мнение. Лари Бийл, водачът на групата и основател на фондация Inter Culture, заяви, че се опитва да създаде здрави партньорски отношения с  IT общността в България. Според него, изграждането на мост между Пловдив и Силициевата долина би имало ползотворен ефект и за двете страни. Лари работи в Силициевата долина още от самото й създаване през 60-те години. Той инвестира парите на първите хай тек милионери и вярва, че ако се създаде диалог между България и Америка, резултатите ще бъдат успешни.

Цялата статия може да прочетете на КАПАНА.БГ

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина