ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Градът

Южен ще гради нови паркинги, детски площадки и осветление с 384 000 от гаражите

Кметът Борислав Инчев представи програма минимум и програма максимум

Ще настоява и за финансиране на част от проектите от общинския бюджет

Допълнителна сума на сесията за Бюджет 2017-а на бе гласувана само за жителите на Южен

Районната администрация има готовност и проекти за минимум 582 000 лева

Таня Грозданова

Кметът на пловдивския район „Южен“ Борислав Инчев представи днес капиталовата програма на администрацията си за настоящата година в два варианта. Един – само с парите от гаражи и втори – с евентуално отпуснати, като на другите райони, допълнителни средства от общинския бюджет.

Той оповести приоритетите с изричното уточнение, че капиталовата програма на района е само и единствено стъпила върху парите, с които р-н „Южен” ще разполага от така наречените „приходи от гаражи”. Очертава се през 2017-а година те да бъдат  в размер на 384 000 лева. С тези средства екипът на кметството залага основно на изграждането на детски площадки и паркинги.

Инчев заяви, че ще настоява и за финансиране на част от проектите на районната администрация от общинския бюджет със сумата от 582 000 до 622 000 лева. „Необходимите средства са между 582 хил.лв., като се вземе ниската част на предложенията, но може да стигне до 622 хил. лв., показват предварителни количествено – стойностни сметки. Но няма да се качва над това,“ уточни райкметът. Окончателните цифри ще станат ясни след като бъдат изработени проектите, обясни Инчев.

Строителната програма на района обаче засега е разписана на базата само на приходите от гаражи, а именно:

За текущи ремонти – 72 200 лв., който са за запълване на дупки, ремонт на тротоари, пренареждане на паваж, ремонт на детски, спортни и фитнес площадки;

За капиталови разходи – 209 000 лв., които ще се разходват за паркинги и улици както следва:   за част от ул. „Борис Шивачев“ – 60 000 лв.; паркинг на ул. „Околчица“ – 22 000 лв и друг на ул. „Одеса с ул.“Г.Кондолов“ – 21 000;

Изграждане на повдигнати пешеходни пътеки на ул.“Стефан Стамболов“ с ул.“ Славееви гори“; на ул.“Охрид“ до парк „Белите брези“; на ул.“Димитър Талев“ с ул.“Борис Шивачев“;

За проектиране на детски площадки и паркинги 25 000 лв. Детски площадки в квартал Коматево, на ул.“ Стефан Стамболов“, в парк Белите брези, парк Молдавия, парк Източна Румелия, на ул.„Бугариево“.

За ново осветление 20 000 лв.на ул. „Калиакра“ на запад от „Д.Талев“; на бул. „Никола Вапцаров“ в локалното платно пред № 23, до бл. 1037 ; на ул. „Братя Бъкстон“ от ул. „Григор Пърличев“ до ул. „Кукуш“; на ул. „Борис Сарафов“ от ул.“Прилеп“ до ул.“Иван Кесяков“.

„Имаме готови проекти за паркинги за поне 10 места, но нарочно не ги посочвам, за да не създавам напразни очаквания у хората,“ уточни Борислав Инчев.

Ако бъде одобрено допълнително финансиране от бюджета на Община Пловдив по подобие на останалите 5 района на града са планирани следните 10 обекта:

 

За Проектиране и изграждане на нова детска площадка в парк „Белите брези“- необходими средства – между 60 и 80 хил. лв.

Изграждане на част от ул. „Борис Шивачев“ в участъка от ул. „Димитър Талев“ към ул. „Македония“ – 60 000 лв.; От осова точка (О.Т.) 348 до О.Т.347 в кв.88 по плана на кв.“Христо Ботев-юг“. Тук имаме влязло в сила (на 03.02.2017 г.) разрешение за строеж. Улицата обслужва около 1000 жители.

Асфалтиране на ул. „Етна“ – 22 000 лв;. Намира се в близост до у-ще „Димитър Талев“. На улицата се намира и Комплекс за социални услуги на община Пловдив. Парите са необходими за асфалтирането и  изграждане на тротоари.

За проектиране и изграждане на нова детска площадка в кв. Коматево – необходими средства – между 35 и 45 хил.лв.

Проектиране и изграждане на нова детска площадка на ул. „Стефан Стамболов“, в близост до кръстовището с бул. „Никола Вапцаров“ (до бившия Камел). Там ще бъдат изградени 2 зони за игра. За деца от 0 до 3 год. и за деца от 3 до 12 год. необходимите средства са между 50 и 75 хил.лв.

Проектиране и изграждане на нова детска площадка на ул. „Бугариево“ в близост до МБАЛ „Света Каридат“ – между 35 и 45 хил.лв.

Проектиране и изграждане на нова детска площадка срещу бензиностанцията „Хаджията Груев“ между 35 и 45 хил.лв. Там ще имаме интегриран подход, защото ще бъде изграден и паркинг за 60 автомобила и спортна площадка. Проекта за паркинг е в 3 етапа, като всеки един от етапите е за около 20 автомобила, а необходимите средства ще са между 115 и 125 хил.лв.

Изграждане на  57 паркоместа  и благоустрояване  на ул. „Спартак“ за 84 хил.лв.

Изграждане на паркинг зад магазин Кауфланд, където ще има и премахване на гаражи – необходими средства около 41 хил. лв.

В разчетите за допълнителните средства са включени и обектите, които касаят инфраструктурата в района. По думите му, ако предложенията на  „Южен“  бъдат одобрени за финансиране от Община Пловдив, отделените за тях средства от собствените приходи на района ще бъдат пренасочени за други проекти.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Стига с тези лишета детски площадки, градинки и пейки, квартала има крещяща нужда от цялостна подмяна на тротоарната настилка, бордюрите, всичко да се отеса, прекопае, почисти и извози. Иначе става като на свинче- звънче. Всичко е потънало в кучешки гомна, наронено и ръждиво, видът е в окаяно състояние.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина