ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ГласовеМнения

Трафикът на хора – какво е това и кой се бори срещу него?

Семинарът „Заедно срещу трафика на хора“ цели да се генерират идеи и нови конструктивни решения, които ще бъдат приложени в борбата с робството на XXI век

Екатерина Стоянова

Местната комисия за борба с трафик на хора, зам.-кмета по Обществен ред – Георги Маринов и изпълнителния директор на Фондация „Кампания А21“ за България в Украйна, г-жа Кира Гордън, организираха семинар на тема на тема: „Заедно срещу трафика на хора”.

Подобни събития предстои да бъдат проведени и в други градове в страната, с цел повишаване усилията на регионално ниво в борбата с трафика на хора.

Съвременното робство или трафика на хора е сериозно престъпление срещу личността и човешките права. Веднъж станали жертва на трафик на хора, хората са експлоатирани по най-жесток начин. Именно поради това ефикасното противодействие на трафика на хора представлява важен компонент от политиката и стратегията на сигурност във всяка държава. Това изисква набелязването на строги мерки спрямо нарушителите и предприемането на активни действия, включващи:  промяна на обществените нагласи, усъвършенстването на наказателното производство, осигуряването на ресурси, подобряване на сътрудничеството, идентифициране на жертвите, реинтеграция на пострадалите и преследване и осъждане. Всичко това, както и още много други причини налагат създаването на структури на национално и местно ниво, които да се противопоставят на модерното робство на XXI век, заяви зам. Кмета Георги Маринов, който е и председател на Местната комисия за борба с трафика на хора. Той представи Местната комисия. Тя е създадена през 2011г. Нейната роля е да координира взаимодействието между институциите, както и да прилага националната политика по отношение на борбата с трафика на хора. Всяка година комисията гласува на своите редовни заседания програма за противодействие на трафика на хора, което е в синхрон с тази на Националната комисия за борба с трафик на хора. Дейността на комисията основно е свързана с провеждането на образователни лекции сред рискови групи ученици, студенти, деца и младежи от различни социални услуги, както и сред ромската общност. Организират кампании, целящи да насочат общественото внимание към явлението Трафик на хора. Комисията поддържа екип от доброволци, които подпомагат дейността на местната комисия, проучват, анализират и води статистическа отчетност на жертвите на трафик на хора и приема сигнали.

Темата на семинара показва нееднозначно, че се цели да се акцентира върху съвременните и обединени действия в борбата с трафик на хора, които включват взаимодействието на различно и социално ниво, допълни зам.-кмета. 

Сред присъстващите имаше представители на местната власт, на МВР, Районна и Окръжна прокуратура, Окръжен съд, директори и педагогически съветници на начални и средни образователни училища. Присъстваха също и ръководители на социални услуги, представители на неправителствени организации и други. Те неслучайно са поканени да присъстват. Чрез тази селекция се предоставя възможността да се даде по-голяма публичност на проблема Трафик на хора. Тези хора представляват структурите, с които Местната комисия си взаимодейства в процеса на своята работа. Това, както и обмяната на добри практики, ще спомогне за  повишаване на ефективността.  

Семинарът цели да се генерират идеи и нови конструктивни решения, които ще бъдат приложени в борбата с робството на XXI век. По време на мероприятието бяха представени презентации, свързани с последните статистики и тенденции в борбата с трафика на хора,  обясняващи какво е трафик на хора, и представящи националната телефонна линия. Други презентации представиха идентификацията на риска и работата, програми на „Кампания А21“.

Очаквайте продължение

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина