ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Градът

Архитектурният форум търси идеи за нов мост над Марица

Камарата на архитектите и Съюза на архитектите в Пловдив събират идеи за нов мост над река Марица.  Инициативата е част от шестия „АРХИТЕКТУРЕН ФОРУМ ПЛОВДИВ “. На него традиционно се прави годишен архитектурен преглед на пловдивските архитекти и се организират различни модули, които поставят и правят опити за решаване  на проблеми в града ни. Община Пловдив е сред институциите, която винаги е съдействала за провеждане на нашето събитие. Много партньори и спонсори се включват  активно, подкрепяйки събитията на форума. С годините той добива все по-голямо значение за града ни. Тази годинафорумът ще се проведе традиционно от 10 септември до десети октомври, време, когато в Пловдив се провеждат най-много културни събития и  ще се състои от 4 модула. Два от нашите  модула са в подкрепа като темата на фестивала  One Achitecture week  и ще се проведат по време на One Achitecture week, обявяват организаторите на форума.

Първият модул е архитектурен пленер със заглавие „ПО МОСТЪТ“ , който ще се проведе под патронажа на кмета Иван Тотев. Темата, която ще се разработва от 17до 20 септември, ще е новият мост над Марица при бул.Копривщица“.  Мястото е „Кино Космос“. Идеята е да се съберат архитекти и инженери без възрастови ограничения,  да се сформират отбори и да се предложи един съвременен архитектурен образ на нов мост над Марица. Подготвен е сайт специално за пленера, на който са обявени всичките организационни параметри- www.plener.kab-plovdiv.com.

Мостовете в градската среда са интересна архитектурна тема и в световната практика се срещат много добри примери и върхове на архитектурно-инженерната мисъл. Мостовете в много градове създават градския облик и се превръщат в символи на населените места. Има обявен награден фонд, като наградите ще бъдат връчени на специална церемония на 24.септември в Стария град по време на Вечерта на Пловдивските архитекти. Всички проекти ще бъдат изложени по време на One Achitecture week на открито по главната улица на Пловдив, обявяват от Камарата и Съюза на архитектите

Вторият моул е участие в „Основната изложба за отношението град-река“- част от програмата на One Achitecture week.   КАБ РК Пловдив  и САБ Пловдив са съорганизатори на основната изложба на One Achitecture week, като активно се включиха в  събиране на материали за нереализираните проекти на големи обществени сгради около реката, както и нереализирани проекти  за самата река. Интересна изложба, в която може да се види в годините какви идеи е имало за социализация на Марица. В рамките на форума е предвиден и изложба на пловдивските архитекти – традиционен годишен преглед. Мястото е на площад Централен в Пловдив. Предвиден е и четвърти модул- изложба „Пловдивската съвременна архитектура чрез пловдивската съвременна фотография“ , която ще бъде подредена на Главната. Тя показва един по-различен поглед  върху пловдивската архитектура . Съвместно участват два вида изкуства- архитектура и фотография и представят по интересен начин  30 съвременни сгради на Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Аха, значи тоя път не са лешоядите =сдъвкани и изплюти от София закъм заспалото Филибе с неговите Чичовото и Маминото= от така наречената „творческа платформа ЕДНО“ (що пък не СТО?), а е действителен, дипломиран МУТРархитект, а не ТНТМ?

  2. ОБЩИНАТА ДАДЕ 450 000 ЗА ПРОЕКТ НА ВЪЖЕН МОСТ ДО ГРЕБНИЯ КАНАЛ,ТАКА ,ЧЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА КРАДЕНЕ НА ПАРИ КАКВО ДА ОБСЪЖДАТ СЛЕД КАТО ПРОЕКТА Е ГОТОВ И Е НА И. НИКОЛОВ ПРЕЗ СОФИЙСКА ФИРМА,КОЕТО Е КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ НО В ПЛОВДИВ Е ТАКА,ПОЧТИ ВСИЧКИ ПРОЕКТИ СА НА И.НИКОЛОВ ПРЕЗ ЧУЖДИ ФИРМИ,КРАДЕ СЕ КАТО ЗА СВЕТОВНО.МАФИЯТА Е НА ВЛАСТ

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина