ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ГласовеМнения

Гражданското жури готово с доклада за площад Централен, внася го в местния парламент

Image title
Гражданското жури изготви доклада си по въпроса с новата визия на площад Централен, който ще бъде внесен на следващата общинска сесия. Документът бе създаден след обществен парламент в Икономическата библиотека в неделя по мненията на експерти и 12-те членове в журито. Организаторите систематизираха исканията и препоръките, относно новата визия на площад Централен. Всички се надяваме старейшините в общинския съвет да вземат под внимание доклада и да разберат, че вече има граждански орган, който ще бъде техен коректив.

Ето и подробния доклад, с който могат да се запознаят всички пловдивчани, да обсъдят и да изкажат мнението си пряко.

ДОКЛАД ЗА ПРОВЕДЕНО ОБСЪЖДАНЕ
„ГРАЖДАНСКО ЖУРИ“
НА ТЕМА
„ГЕНЕРИРАНЕ НА ПРЕПОРЪКИ И ИДЕИ ОТНОСНО НОВАТА ВИЗИЯ НА ПЛОЩАД „ЦЕНТРАЛЕН“ “
ПРЕПОРЪКИ И ИДЕИ ОТНОСНО НОВАТА ВИЗИЯ НА ПЛОЩАД „ЦЕНТРАЛЕН“ ГРАЖДАНСКО ЖУРИ
1
ВЪВЕДЕНИЕ
Настоящият доклад е изготвен на основание чл. 45 от Конституцията на Република България, чл.49(3) от ЗМСМА и АПК (глава Осма, Предложения и сигнали) и отразява формулираните по време на проведено заседание тип „гражданско жури” препоръки към местната власт. В него се съдържа обща информация относно механизъм за активно гражданско участие тип „гражданско жури”, дискутираната тема, присъствалите експерти, както и формулираните от гражданите препоръки и идеи.
Механизъм за активно гражданско участие „гражданско жури” · Какво представлява „гражданско жури”? „Гражданското жури” е механизъм предоставящ възможност на гражданите да оформят колективни препоръки към местната власт и позволява на вземащите решения да добият представа за обществените нагласи. Той е един от най-често използваните механизми по света, но сравнително нов за България. Използва се в най-разновидни области като национални здравни реформи, бюджетни приоритети, избори, медицинска етика, образование и планиране на начините за използване на земята. Най-често инициативата за неговото провеждане идва от вземащите решения, както и от частни компании, проучващи обществените нагласи. Методът „гражданско жури” е динамичен, позволява получаването на разнородна информация и е интерактивен. Предоставя възможност на участниците да разбият проблема на отделни части, да ги анализират, да се допитат до експерти и наблюдаващата преките излъчвания публика и да формират добре обосновани и аргументирани препоръки и идеи. Процесът е полезен и за вземащите решения, тъй като те получават информация за предпочитанията на гражданите. · Формиране на „гражданско жури” „Гражданското жури” е в състав от 12 души, избрани на доброволен и произволен принцип. Целта е да се избере жури, което да представя хора с различни интересе, различни социални прослойки и възрастови групи. За целта се създава база данни, от която преди всяко заседание на лотариен принцип се избират 12 души. Базата данни се формира както чрез специално изградената за целта платформа на адрес www.votx.org/poll и записвания на адрес, така и с помощта на „пеши патрули”. Всички заседания се предават пряко по интернет, като зрителите имат възможност да отправят препоръки към журито. Предоставя се възможност на
ПРЕПОРЪКИ И ИДЕИ ОТНОСНО НОВАТА ВИЗИЯ НА ПЛОЩАД „ЦЕНТРАЛЕН“ ГРАЖДАНСКО ЖУРИ
2
гражданите да одобрят или отхвърлят формулираните препоръки чрез специално създадени за целта анкетни допитвания на адрес www.votx.org/quizz. · Дневен ред Дискутираната тема се избира след провеждане на допитвания до граждани, експерти и представители на местната власт. Провеждането на заседанията протича в рамките на ден. Журито има достъп до информация засягаща всички страни на дискутираната тема. Тя се състои от предистория и общи данни по темата, както и изслушване на „свидетели”, които са специалисти в своята област и представят различни гледни точки. Журито има право да отправя въпроси към „свидетелите”, както и да ползва „приятелски съвет”, представляващ мненията и въпросите на гражданите отправяни по интернет. В края на заседанието, журито излиза с „решение”. Журито може да формулира една или няколко препоръки. Изготвените препоръки се използват за оформянето на настоящия доклад, който представител на журито представя на вниманието на Общинския съвет / Общински комисии. · Финансиране „Гражданско жури“ се провежда като част от проект „Активно гражданство – подходът Бауерзакс“. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за проекта се носи от Фондация Бауерзакс и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.
Гражданско жури с тема „Генериране на препоръки и идеи относно новата визия на площад „Централен” „
· Избор на тема
След проведени допитвания с главния секретар на Община Пловдив госпожа Ангелина Топчиева и председателя на Общински Съвет арх. Илко Николов, екипът Фондация Бауерзакс взе решение първото от поредицата заседания „гражданско жури” да бъде с тема „Генериране на препоръки и идеи относно новата визия на площад „Централен” ”. Определящо за това решение бе ранния етап на обсъждане на конкретната тема, предстоящия международен архитектурен конкурс „Площад Централен – Античност, Модерност, Визия” и
ПРЕПОРЪКИ И ИДЕИ ОТНОСНО НОВАТА ВИЗИЯ НА ПЛОЩАД „ЦЕНТРАЛЕН“ ГРАЖДАНСКО ЖУРИ
3
провежданите от вземащите решения обсъждания с експерти и граждани по темата.
· Избор на експерти
С оглед разглеждането на различни позиции и гледни точки и засягане на разнообразната проблематика свързана с едно бъдещо реновиране на площад „Централен”, бяха проведени серия от разговори с експерти от различни области – археология, история, архитектура, право и икономика. Следните експерти взеха участие в проведеното заседание в ролята на „свидетели”:
– „Свидетел” № 1: Георги Стоев
Георги Стоев е макроикономист от изследователска къща Industry Watch. В качеството си и на преподавател по икономика, Георги Стоев изнесе кратка лекция по макроикономика. На присъстващите граждани бе обяснена теорията на публичния избор, ползите и разходите при реализирането на мащабни проекти, както и кога е оправдано вземането на заем според класическата теория на публичните финанси.
– „Свидетел” № 2: Деян Костов
Деян Костов е юрист, специалист по вещно право. Адвокат Деян Костов запозна журито с формите за гражданско участие в местното самоуправление, както и ги запозна със Закона за общинската собственост в част „Принудително отчуждаване на имоти – частна собственост, за общински нужди”.
– „Свидетел” № 3: арх. Владислав Костадинов
Архитект Владислав Костадинов е един от популярните млади архитекти в България, участник в множество престижни международни конкурси и основател на Студио 8 и ½. Членовете на журито бяха запознати с това как протичат подобни архитектурни конкурси на Запад и как те се журират и оценяват, както и разясни за ползата от обществени обсъждания със специалисти и граждани преди възлагането на архитектурен проект.
– „Свидетел” № 4: Борис Драганов
Борис Драганов присъства в качеството си на археолог, час от екипа занимаващ се с археологическите разкопки на площад „Централен”. Членовете на журито бяха запознати с продължаващата работа на екипа, дълбочината на която се работи и важността и значението на разкопките.
– „Свидетел” № 5 : арх. Величко Куртев
ПРЕПОРЪКИ И ИДЕИ ОТНОСНО НОВАТА ВИЗИЯ НА ПЛОЩАД „ЦЕНТРАЛЕН“ ГРАЖДАНСКО ЖУРИ
4
Архитект Величко Куртев участва като свидетел в първото заседание тип „гражданско жури” с исторически поглед на развитието на площада през годините и предишните архитектурни планове, възможностите за бъдещо развитие на пространството, ограниченията при един строеж свързани с археологически находки и подпочевни води, както и различните архитектурни стилове.
– „Свидетел” № 6 : д-р Божидар Драганов
Д-р Божидар Драганов е преподавател по антична археология към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”. Д-р Драганов разясни на участниците в журито детайли свързани с експониране, запазване и консервация на разкопките, както и разходите свързани със съответните дейности.
· Избор на „жури”
След проведена кампания по информиране и набиране на кандидати за участие в заседание тип „гражданско жури”, желание за участие изявиха 25 души. По време на проведената информационна кампания от „пеши патрули”, основнат целева група бяха граждани на възраст над 35 години. Въпреки кампанията, най – активни бяха гражданите на възраст до 35 години, записали се за участие през изградената на www.votx.org интернет платформа. Участие потвърдиха 9 души на възраст 18 – 35 г. и един във възрастова граница 35 – 55 г., разпределени по полове – 6 жени и 4 мъже.
· Провеждане на заседание „гражданско жури”
„Гражданско жури” с тема „Генериране на препоръки и идеи относно новата визия на площад „Централен”” се проведе на 13.10.2013 г. на адрес: гр. Пловдив, ул. Капитан Райчо 50, ет. 2, Икономическата библиотека.
Между 10:00 ч. – 13:15 ч. журито изслуша и зададе въпроси на шестимата свидетели. За дебатите и обсъжданията между членовете на журито, които се проведоха между 13:45 ч. и 16:30 ч., бяха останали 8 негови „заседатели” на възраст 18 – 30 г. и разпределение по полове – 5 жени и 3 мъже. В отреденото време за дебати, членовете на журито обсъдиха позициите на експертите и всеки един от тях имаше възможност да отправи идеи и препоръки. В края на заседанието отправените препоръки бяха подложени на гласуване.
ПРЕПОРЪКИ И ИДЕИ ОТНОСНО НОВАТА ВИЗИЯ НА ПЛОЩАД „ЦЕНТРАЛЕН“ ГРАЖДАНСКО ЖУРИ
5
Идеи и препоръки относно новата визия на площад „Централен”
С пълно единодушие, членовете на журито гласуваха следните препоръки:
· Да се създаде за предстоящия архитектурен конкурс компетентно международно жури, в което представителите на общината / общинските комисии да нямат решаващо мнозинство.
С оглед реализирането на подобен мащабен проект, журито бе на мнение, че е добре да се заделят повече средства за едно международно компетентно жури, което да оценява безпристрастно проектните предложения. Това би намалило възможността за евентуални злоупотреби при реализацията на проекта. Бяха изразени опасения относно това дали решението на подобно жури би се понравило на обществеността. С оглед на това, бяха взети и следващите две решения.
Към настоящия момент това предложение е събрало 79 % анкетна подкрепа в изградената анкетна платформа на адрес www.votx.org/quizz .
· Да се даде повече гласност на проекта и обществените обсъждания.
Въпреки възприемането на „гражданско жури” като механизъм за активно гражданство и формулиране на препоръки, остава необходимост от по-мащабно допитване до гражданите. Община Пловдив може да изготви списък с възможните начини за проучване на обществено мнение, както и да се обсъдят по-обстойно начини за генериране на най-много мнения. Една от предложените идеи е създаването на „пеши патрули” от доброволци, които да провеждат анкетни допитвания. В бъдеще информация за обсъжданията по темата да бъде по-мащабно разпространявана в общественото пространство.
· Да се проучат добри практики от страни, които имат опит в експонирането на своите археологически открития. Тези практики не трябва да се прилагат без умисъл за съобразеност с местните условия.
Към настоящия момент това предложение е събрало 100 % анкетна подкрепа в изградената анкетна платформа на адрес www.votx.org/quizz .
· Установяване на приемственост и дългогодишна стратегия, която да не се влияе от смяна на местното управление.
ПРЕПОРЪКИ И ИДЕИ ОТНОСНО НОВАТА ВИЗИЯ НА ПЛОЩАД „ЦЕНТРАЛЕН“ ГРАЖДАНСКО ЖУРИ
6
Конкурсът за реконструкция на бившия Партиен дом да е част от проекта за нова визия на пл. Централен. Община Пловдив да се придържа към предварително обявената позиция за възприемане на по-общ поглед и цялостна визия. Облагородяване на пространството около площада.
Към настоящия момент това предложение е събрало 100 % анкетна подкрепа в изградената анкетна платформа на адрес www.votx.org/quizz .
Да не се гони срок от 2019 г като краен срок за такъв мащабен проект, в стремеж да бъде избран градът за европейска столица на културата. Необходимо е да се мисли в дългосрочен план и да се наблегне на концепцията и качеството на изпълнение.
Към настоящия момент това предложение е събрало 87 % анкетна подкрепа в изградената анкетна платформа на адрес www.votx.org/quizz .
· Създаване на фонд „Площад Централен”.
Разнообразните източници на финансиране (общински бюджет, оперативни програми, Норвежкия фонд и др.) биха обезпечили подобен мащабен проект и могат да осигурят по-засилен контрол върху изпълнението му. Необходимо е обаче и създаването на Фонд „площад Централен“ за всички желаещи комапнии и граждани, който да гарантира финансирането на проекта и да осигури по-голям контрол върху разходването на средствата.
Към настоящия момент това предложение е събрало 100 % анкетна подкрепа в изградената анкетна платформа на адрес www.votx.org/quizz .
· Архитектурният конкурс да бъде предшестван от икономически анализ на ползите и разходите и изготвяне на бизнес план.
Този бизнес план не трябва да е последващ архитектурния конкурс, а да го предшества.
Към настоящия момент това предложение е събрало 100 % анкетна подкрепа в изградената анкетна платформа на адрес www.votx.org/quizz .
· Да се избегне грандомания тип „Скопие“.
ПРЕПОРЪКИ И ИДЕИ ОТНОСНО НОВАТА ВИЗИЯ НА ПЛОЩАД „ЦЕНТРАЛЕН“ ГРАЖДАНСКО ЖУРИ
7
Към настоящия момент това предложение е събрало 92 % анкетна подкрепа в изградената анкетна платформа на адрес www.votx.org/quizz .
· Огражденията, които обезопасяват обектите да са с подобрена визуализация.
Дори и все още да продължава работата по археологическите разкопки, членовете на журито са на мнение, че подобно богатство би трябвало да се използва дори и на този етап.Огражденията може да се изрисуват и да се осигури частична видимост към разкопките, с цел събуждане на интерес от страна на гражданите.
Към настоящия момент това предложение е събрало 93 % анкетна подкрепа в изградената анкетна платформа на адрес www.votx.org/quizz .
· Да се намери баланс между археологическите и урбанистични структури, без да се дава превес на едното за сметка на другото.
Бе взет предвид факта, че процесът на откриване на разкопките е с най-ниски разходи в сравнение с тези на реставрация, консервация и експониране. Разкопките трябва да се проучат, като се запазят тези с най-висока археологическа стойност.
Към настоящия момент това предложение е събрало 100 % анкетна подкрепа в изградената анкетна платформа на адрес www.votx.org/quizz .
· Изграждане на музейна част, която да предоставя повече информация за находките.
Към настоящия момент това предложение е събрало 93 % анкетна подкрепа в изградената анкетна платформа на адрес www.votx.org/quizz .
· Туристическият център до Пощата да се демонтира и премести.
· Да се изградят повече пейки, за да не бъдат хората принудени да стоят върху каменните блокове на бъдещия реконструиран форум.
· Обособяване на място за провеждане на мероприятия от различен характер.
Бяха предложени за гласуване и следните препоръки и идеи
ПРЕПОРЪКИ И ИДЕИ ОТНОСНО НОВАТА ВИЗИЯ НА ПЛОЩАД „ЦЕНТРАЛЕН“ ГРАЖДАНСКО ЖУРИ
8
· Да се изработи 3D карта за виртуална обиколка на обектите (настоящи и бъдещи).
Журито гласува по следния начин: 6 – За ; 1 – Против и 1 – Въздържал се
Към настоящия момент това предложение е събрало 92 % анкетна подкрепа в изградената анкетна платформа на адрес www.votx.org/quizz .
· Настилката да бъде сменена. Идеята за стъклени под трябва да се разгледа и от страна практичност, дали няма да създава опасност за преминаване при неблагоприятни климатични условия.
Журито гласува по следния начин: 7 – За ; 0 – Против и 1 – Въздържал се
Към настоящия момент това предложение е събрало 71 % анкетна подкрепа в изградената анкетна платформа на адрес www.votx.org/quizz .
· Да се премахне фонтанът пред Оперно-Филхармонично дружество.
Журито гласува по следния начин: 2 – За ; 0 – Против и 6 – Въздържал се
Към настоящия момент това предложение е събрало 50 % анкетна подкрепа в изградената анкетна платформа на адрес www.votx.org/quizz .
· Да не се изграждат наново колони, които са били напълно разрушени, и не биха имали нужната автентичност.
Журито гласува по следния начин: 7 – За ; 0 – Против и 1 – Въздържал се
Към настоящия момент това предложение е събрало 69 % анкетна подкрепа в изградената анкетна платформа на адрес www.votx.org/quizz .
· Да се ограничи паркирането на ул. Иван Вазов и ул. Отец Паисий.
Бе изразено мнение, че това е въпрос с урбанистична насоченост и е свързан с цялостна преорганизация на движението и популяризиране на алтернативните форми в града, като велосипедизъм, обществен транспорт и др. Друго мнение бе ул. „Иван Вазов” да се превърне само в пешеходна зона, с повече възможности за търговска дейност. Тези две мнения не бяха подложени на гласуване.
Журито гласува по следния начин: 3 – За ; 3 – Против и 1 – Въздържал се
ПРЕПОРЪКИ И ИДЕИ ОТНОСНО НОВАТА ВИЗИЯ НА ПЛОЩАД „ЦЕНТРАЛЕН“ ГРАЖДАНСКО ЖУРИ
9
Към настоящия момент това предложение е събрало 33 % анкетна подкрепа в изградената анкетна платформа на адрес www.votx.org/quizz .
· Фасадата на бившият Партийния дом да е изградена от огледални прозорци, отразяващи обновения площад и архитектурни разкопки.
Журито гласува по следния начин: 4 – За ; 3 – Против и 1 – Въздържал се
Към настоящия момент това предложение е събрало 62 % анкетна подкрепа в изградената анкетна платформа на адрес www.votx.org/quizz .
· На мястото на сергиите до Пощата да се монтира автентично пазарче за книги,свежи плодове и друга търговска дейност с по-добър облик.
Журито гласува по следния начин: 6 – За ; 0 – Против и 2 – Въздържал се
Към настоящия момент това предложение е събрало 64 % анкетна подкрепа в изградената анкетна платформа на адрес www.votx.org/quizz .
· Премахване на палмите
Бе изразено мнение да се премахнат единствено общинските палми и огромните разходи, които те правят за тези растения, а частните казина и кафенета да имат свобода да си избират сами растителността пред личната собственост
Журито гласува по следния начин: 6 – За ; 1 – Против и 1 – Въздържал се
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Проведеното на 13.10.2013 г. „гражданско жури” бе първото по рода си на територията на град Пловдив и един от първите опити за неговото провеждане в България. Макар и в ранен етап на развитие и прилагане, този механизъм показа множество признаци за постигане на следните цели:
– Разработване на механизъм за активно гражданско участие в процеса на вземане на решения на местно ниво
– Подобряване диалога между граждани и вземащи решения
– Присъединяване на повече граждани към формирането на ценни за местната власт препоръки и проверка на обществените нагласи.
– Повишаване на обществената осведоменост относно важни за гражданите въпроси.
ПРЕПОРЪКИ И ИДЕИ ОТНОСНО НОВАТА ВИЗИЯ НА ПЛОЩАД „ЦЕНТРАЛЕН“ ГРАЖДАНСКО ЖУРИ
10
Едната от слабите страни остава ниската активност от страна на граждани на възраст над 35 г. . Фондация Бауерзакс ще положи допълнителни усилия за неговото разрешаване до провеждането на следващото заседание, което ще се състои на 01.12.2013г.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина