ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Градът

И българи в Чикаго се вълнуват от бъдещето на Цар Симеоновата градина

 

Image titleИ българите в Чикаго влязоха в казуса с паркинга под Пеещите фонтани в Цар Симеоновата градина. Казусът е детайлно проследен на сайта eurochicago.com, след като наши съграждани зад океана се позаинтересували за бъдещето на парка и проекта за паркинг под него. От редакцията на медията реагираха с текст, снимки и детайлно проследяване на историята дотук. Която, както изглежда, ще продължи с влизането на багерите, живи вериги и протести.

Ето и част от текста на колегите от eurochicago.com:
Цар-Симеоновата градина в Пловдив е създадена е през 1892 г. и е една от главните забележителности на града. Тя е любимо място за отдих за пловдивчани и гости на Пловдив. За съжаление този паметник на градинското изкуство е на път да бъде унищожен, поради решение на кмета на Пловдив и част от общинските съветници за изграждане на паркинг под езерото в градината. Съучастници в това посегателство против културното наследство на Пловдив са бивши и настоящи министри на културата, а също и магистрати, чрез отказа си от правораздаване.
Image title
Граждани на Пловдив вече месеци наред водят упорита борба, обединени от идеята за спасяване на Цар-Симеоновата градина. Средствата за масово осведомяване, обаче (с малки изключения), дават невярна информация за проекта, а също не отразяват или дават изкривена информация за гражданските протести. Съществуващите документи доказват:
– незаконосъобразността на проекта за подземен паркинг, в нарушение на поне три закона;
– проектирането е възложено без обявяване на конкурс за идеен проект и без конкурс за обществена поръчка;
– вредното му въздействие върху околната среда, вследствие на изгорелите газове и шума от голям брой автомобили;
– опасността от масово изсъхване на дървета в градината през следващите няколко години, вследствие на спадането на нивото на подпочвените води;
– икономическа неизгодност;
– липсата от належаща нужда от паркинг точно на това място;
– противоречиви и взаимно опровергаващи се изявления пред обществеността на кмета Иван Тотев относно подземния паркинг.
 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина