Актуално

Въвеждат опаковки за еднократно ползване в детските кухни под тепетата

Услугата цели максимално да улесни родителите, които редовно използват детските кухни в района

Самата опаковка ще струва между 50 и 60 стотинки

Нова услуга ще се предлага в детските кухни в Пловдив от тази есен. Район „Централен“ планира закупуването на машина за еднократни опаковки на храната, която се предлага в детските кухни. „Идеята е да закупим машина и да предлагаме храната в еднократни опаковки. До това решение стигнахме след множество разговори с родители, които сами пожелаха услугата за по-голямо удобство. Това спестява носенето на бурканче, както и време за неговото измиване.“, разказа Георги Стаменов, кмет на района.

След въвеждането на услугата, което се планува да се случи през есента на 2017г., родителите ще имат възможност да получават храната за децата си в стъклен буркан или в еднократна опаковка. Вторият вариант ще струва около 50-60 стотинки повече: ако родителите искат храната да им бъде разливана в бурканчета, цената остава 1 лв.; ако искат да се възползват от еднократните опаковки, цената на един купон ще възлиза на  1,50 – 1,60 лв., поясни Георги Стаменов.

„Новата услуга ще предостави възможност за създаване на пунктове за храна на повече места, включително и на мобилни такива. В кухните ни има капацитет да се готви, да се пакетира и до 1 час храната да се раздава на удобни за това места “, допълни районният кмет.

Забавянето на старта на услугата се дължи на необходими промени в наредбата за цените. Родителите ще могат да се възползват от възможността от октомври тази година.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. „Да забраним със закон „екоактивистите“- БРАВО ЗА ПОЗИЦИЯТА.
    Колко препарат изтича в канала и замърсява почвата?
    Колко се рециклират еднократните опаковки от храна?
    Колко се събира разделно в район „Централен“?
    Колко е мръсна с пластмаса България?
    „Да забраним със закон „екоактивистите“!

  2. А колко препарат изтича в канала и замърсява почвата? Пластмасата е рециклируем материал! Спрете с тези високопарни изказвания. България е най-мръсна,защото ние не си я пазим…

  3. Браво на нашия кмет, само който не е вмъкнал цял ден бурканчета не знае колко е неудобно! Аз ще си взимам по стария начин когато мога,но когато трябва да пътуваме с детето или да спи в парка, бих предпочела еднократната опаковка. А и спестявали тоновете препарати и литри вода за миене 🙂

  4. Продължаваме да бълваме пластмаса. България е една от най-замърсяващите с еднократни опаковки държава, която продължава да нехайства по нарастващия екопроблем. Не виждам какъв е проблема с използването от родителите на съдове за многократна употреба. Общината вместо да внася ограничителни мерки за използване на ПВЦ на местата за бързо хранене ще ги насърчава! Защото е най-лесно боклука да ходи „в ряката“, а ПВЦ то си остава не се разгражда.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина