Актуално

400 поемат към Альоша в парад на Безсмъртния полк

Нощните вълци посрещат руския посланик на входа на Пловдив и го ескортират до върха

Очаква се близо 400 души от Пловдив и областта да се включат в шествието Парад на Безсмъртния полк. Сборният пункт е в 11:00 часа пред Дом на културата „Борис Христов”. Така Градът под тепета е един от 38-те в цялата страна, в които потомци на участниците в борбата срещу фашизма 1923-1945 г. ще преминат с портретите на предците си по улиците. Маршрутът на шествието е по ул.“Гладстон“ през бул.“Руски“ до върха на хълма Бунарджик.

След поднасянето на венците всеки ще може да разгледа полевата кухня, военната палтака и оръжейни експонати, които ще са изложени на площадчето в подножието на стълбите към Альоша. Всеки, който изкачи стълбите, ще може да опита истинското меню, с което са се изхранвали воиниците, по време на Втората световна.

В подножието на Альоша започва музикална програма в 12 часа, а от 13 е официалното поднасяне на венци и цветя пред паметника. Слово ще произнесе Посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров. Той ще бъде посрещнат от група рокери от мото клуб „Нощни вълци“ на входа на града и своеобразният ескорт ще го придружи до хълма.

Очаква се в церемонията да се включат и Посланикът на Казахстан в България Темиртай Избастин; Почетният консул на Руската федерация в Пловдив, под чиято егида са честванията – Георги Гергов; Кметове на общини от Пловдивска и съседните области, както и космонавтът – изпитател, летял на „Буран“, Урал Султанов.

В 12,30 часа ще има панихида и поднасяне на цветя на паметниците на 44 –те войници на Руското военно гробище в Централния траурен парк на Пловдив.

Кулминацията на отбелязването на Деня на победата и Деня на Европа в Пловдив ще бъде светлинното шоу – заря, което ще украси небето над града със 72 огнени салюта.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина