КриминалеНовини

Пловдивското пчеларско дружество организира празник по случай Свети Харалампий  – Ден на пчеларя

На 10 февруари църквата почита Свети Харалампий, който се смята за покровител на меда и пчеларите, както и за спасител от болести. Пловдивското пчеларско дружество ОПС „Акация 1899“ организира празник по случай Деня на пчеларя, който се състоя във фоайето на НТС – Дом на техниката.

Гости на събитието бяха председателят на Общински съвет – Пловдив инж. Александър Държиков и заместник-кметът по култура, археология и туризъм – Пламен Панов. Празникът започна с водосвет, отслужен от отец Величко. В програмата участваха и  20 деца от  предучилищната група на ОУ „Д-р Петър Берон“ – Пловдив, които бяха подготвили интересна програма със стихотворения и танци.

След  приключване на официалната част, празникът продължи с лекция за пчелните продукти и правилния им начин на консумация, изнесена от един от най-добрите АПИ терапевти в България- д-р Пламен Енчев.

Поздрав към пчеларите, присъстващи на празника отправиха инж. Любо Герев от ОПС „Акация 1899“ Пловдив и инж. Александър Държиков.

Те припомниха, че през есента на миналата година, институтът Earthwatch заключи в последния дебат на Кралското географско дружество в Лондон, че пчелите са най-важното живо същество на планетата. Наред с това учените оповестиха и друго важно заключение: пчелите вече са изложени на риск от изчезване. Пчелите по света са намалели с до 90%, според последните проучвания. Причините са различни в зависимост от региона, но сред основните причини са масовото обезлесяване, липсата на безопасни места за установяване на семействата, липсата на цветя, използването на пестициди, промените в почва.

Денят на Свети Харалампий е един от последните зимни празници в българската традиция. Свмчк. Харалампий живял през II век в Мала Азия. През този период имало страховити гонения срещу християните. Той бил много праведен и разпространявал Божието слово. След време станал епископ и имал голямо влияние върху хората. Въпреки, че бил жестоко и продължително измъчван по заповед на римския император Септимий Север, Харалампий доживял до 113 години. Бил подложен на страшни мъчения, за да се откаже от вярата си, а той се молел за душите на мъчителите си. Инквизиторите мъчели вярващите, а св. Харалапмий церял раните им. Хората започнали да вярват и да следват светеца. Тогава императорът наредил да бъде посечен с меч.

Народът почита Св. Харалампий, като вярва, че той е лечител на всички болести и най-вече на чумата, откъдето идва и другото наименование на празника в негова чест – „ Чуминден“. Според легендите чумата се появила на Атанасовден и започнала да всява смърт сред човечеството, докато св. Харалампий не я уловил и оковал във вериги. Вярванията са, че на днешния ден не трябва да се работи, за да не се освободи болестта.

В някои части на страната медът се носи за освещаване в църквата и се пази като лекарство във всеки дом, а празникът се тачи от пчеларите, приели светеца за свой закрилник.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина