КултураНовини

Здравко Попов открива съботните литературни матинета

Един от най-ярките български хумористи Здравко Попов ще открие съботните литературни матинета този уикенд. Инициативата е на Дружеството на писателите – Пловдив и ще се провежда в дома на организацията на ул. „Княз Александър I Батенберг”, ет. 2.

Писателят Здравко Попов е първият гост тази събота, 6 октомври, от 10.30 ч. „Ако искате уикендът да ви тръгне весело, ако сте любопитни за среща с най-добрия от българските хумористи, заповядайте. Вход свободен, цензура върху въпросите към писателя няма”, уточняват от Дружеството на писателите.

Здравко Попов е роден на 20.02.1939 г. в гр. Пловдив. Следвал е българска филология. Работил е като коректор, журналист, редактор, частник-дърводелец, библиотекар. Автор е на книгите: „Акорди извън клавиатурата“ /1974/, „Кон на втория етаж“ /1983/, „Големият маратон“ /1989/, „Заливът Спенсър“ /1993/, „Крахът на Роко Железния“ /1994/, „Случаят Ахил“/1998/, „Среща преди потопа“/2004/, „Хищникът Кочев“ /2006/, „Кон на втория етаж“/2013/ второ преработено и допълнено издание.

Превежда романи и стихове от френски език: „Горите на нощта“ от Жан Луи Кюртис, „Мълчанията на полковник Брамбъл“ от Андре Мороа.
Автор е на сценарии, скечове, стихотворни импровизации, предговори на книги от различни автори.

Здравко Попов е носител на нацинални и международни литературни награди, сред които наградата „Алеко“, наградата на белгийската академия за литература за разказа „Тролей №5“, награди „Чудомир“, ,,Чичовци“, „Златен Мирон“ и др. Два пъти носител на наградата „Пловдив“ за литература.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина